RADNICI DOBRO ZAŠTIĆENI

Fina: U Hrvatskoj sve manje poslodavaca ne isplaćuje plaću svojim radnicima

30.04.2019 u 18:47

Bionic
Reading

U Hrvatskoj sve manje poslodavaca ne isplaćuje plaću svojim radnicima, i radnici su dobro zakonski zaštićeni od neisplate plaća, priopćila je u utorak Financijska agencija Republike Hrvatske (Fina), koja je u zadnjih tri i pol godine provela prisilnu naplatu neisplaćenih radničkih plaća s računa 5294 poslodavca.

Iz Fine su u utorak, uoči Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja, podsjetili radnike na prava koja ostvaruju, posebno u situaciji neisplate plaća, kada imaju pravo na prisilnu naplatu svojih potraživanja od poslodavca.

Neisplata plaće u Hrvatskoj je kazneno djelo, a neizdavanje obračuna neisplaćene plaće jedan je od najtežih prekršaja poslodavca za koji je propisana kazna do 100.000 kuna. U posljednjih nekoliko godina doneseno je niz propisa kako bi se osigurala isplata plaće radniku za izvršeni rad, ističu iz Fine.

U slučaju neisplate plaća, radnik više ne mora na sudu tražiti svoja prava jer je danas prisilna naplata neisplaćene plaće jednostavna, brza i bez dodatnih troškova za radnika.

Poslodavac koji do zadnjeg dana u mjesecu ne isplati plaću radnicima za prethodni mjesec dužan je za svakog radnika prvog sljedećeg radnog dana dostaviti Fini zahtjev za prisilnu naplatu uz obračun neisplaćene plaće ili naknade plaće, a nakon toga Fina, temeljem dostavljenih zahtjeva za prisilnu naplatu i obračuna neisplaćene plaće, po računima poslodavca provodi ovrhu.

Fina je od 1. siječnja 2016. godine do 30. travnja 2019. godine provela ovrhu na teret računa 5294 poslodavca, temeljem 174.644 obračuna neisplaćenih radničkih plaća, zaprimljenih na izravnu ili prisilnu naplatu poslodavca.

Pri tome, uočljiv je trend smanjenja broja poslodavaca kojima je zbog neisplate plaće radnicima provedena ovrha na računu.

Naime, temeljem obračuna neisplaćene plaće u 2016. godini je prisilno provedena ovrha na računima 3263 poslodavca, u 2017. godini na računima 1.948 poslodavaca te u 2018. godini na računima 1189 poslodavaca. 

U navedenom razdoblju temeljem obračuna neisplaćene plaće, s računa poslodavaca uspješno su prisilno naplaćene plaće radnika u bruto iznosu od 578.154.248,15 kuna s osnove glavnog duga i 20.807.084,51 kune kamata, navode iz Fine.

Kako bi se osiguralo da poslodavac uistinu i ispuni svoju obvezu u vidu podnošenja zahtjeva za prisilnu naplatu, Porezna uprava redovito svaki mjesec obavještava Inspektorat rada o svim poslodavcima koji nisu isplatili plaću radnicima u prethodnom mjesecu.

Također radi isplate plaća radnicima, Fina provodi zapljenu sredstava na računima poslodavca, a ako na računima nema dovoljno novčanih sredstava, izdaje se nalog bankama poslodavca za blokadu svih računa poslodavca. 

Ako blokada računa poslodavca potraje, krajnja posljedica neisplate plaće je stečaj poslodavca budući da će, prema Stečajnom zakonu, Fina nakon 120 dana blokade računa po službenoj dužnosti podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.