SVEČANA OTVARANJA

Fimi media preko građevinara izvlačila novac iz HAC-a

14.10.2010 u 10:22

Bionic
Reading

Tvrtka Fimi media, u vlasništvu pritvorene poduzetnice Nevenke Jurak, s kojom su prema naputku vrha države morala poslovati sva ili gotovo sva javna poduzeća, nije uzimala novac od državnih tvrtki samo u direktnom odnosu naručitelj – davatelj usluga, nego je to činila i preko najvećih hrvatskih građevinskih poduzeća – onih koja su obavila najveći dio radova na izgradnji autocesta

Riječ je o tvrtkama Viadukt, Konstruktor inženjering te Hidroelektra niskogradnja. Spomenuta poduzeća na sebe bi preuzimala organiziranje svečanosti otvaranja pojedinih dionica autoceste, potom bi za te poslove angažirala tvrtku Fimi media, a nakon što bi isplatili tvrtku Nevenke Jurak, za iste iznose namirivali su se kod Hrvatskih autocesta.

Na taj način zaobilaženi su javni natječaji, a za Fimi mediju iz HAC-a je izvučeno najmanje 1,4 milijuna kuna. Novi list u posjedu je dokumentacije kojom može dokazati sve te tvrdnje.

Taj model poslovanja s Fimi medijom primijenjen je najmanje četiri puta. Prvi slučaj odnosi se na puštanje u promet dionice Dugopolje – Šestanovac (autocesta Zagreb – Split – Dubrovnik), drugi na puštanje u promet dionice Đakovo – Sredanci (autocesta Beli Manastir – Osijek – Svilaj – Ploče), treći na puštanje u promet dionice Jakuševac – Velika Gorica (autocesta Zagreb – Sisak), a četvrti na otvaranje radova na dionici Osijek – Đakovo (autocesta Beli Manastir – Osijek – Svilaj – Ploče).

Ti troškovi prikazani su kao troškovi dodatnih radova, a u troškovnicima su jasno specificirani troškovi Fimi medije. Potražujući povrat novca kroz anekse ugovora o dodatnim troškovima, poduzeća su HAC-u poimence navodila da su novac davala Fimi mediji. Evo kako to izgleda u dokumentaciji.

'Poštovani, u prilogu vam dostavljamo račun tvrtke Fimi media na iznos od 427,8 tisuća kuna', stoji u dopisu Hidroelektra niskogradnje od 11. prosinca 2007. godine. Poduzeće se poziva na sporazumni ugovor o nepredviđenim troškovima sklopljen s HAC-om 2006. godine te traži povrat spomenutog iznosa novca uplaćenog poduzeću Nevenke Jurak. U prilogu im dostavljaju i ugovor koji je njima ispostavila Fimi media, na iznos od 427 tisuća kuna bez PDV-a. U opisu troškova koji im je Fimi media dostavila stoji, primjerice, da je postavljanje pozornice, šatora, ozvučenja, LED ekrana, mikrofona... koštalo 224,3 tisuće kuna.

Hidroelektra je isplaćeni iznos novca Fimi mediji uzimala od Hrvatskih autocesta. O tome govori suglasnost koju daje HAC dva dana nakon Hidroelektrinog zahtjeva za naknadom troškova. U suglasnosti se kaže: 'Nakon obrade vašeg zahtjeva, mišljenja smo da postoji potreba za izvođenjem predmetnih radova po predmetnom ugovoru.' Kao predmet suglasnosti jasno je navedena 'organizacija svečanosti povodom otvaranja dionice autoceste A5, dionica Đakovo – Sredanci'.

Isto je ponovljeno s Konstruktor inženjeringom, samo što je dodatni ugovor iznosio 318 tisuća kuna. Tako je bilo i s Viaduktom – 60 tisuća kuna. Najskuplja transakcija obavljena je na relaciji Fimi media – Konstruktor – Hrvatske autoceste, a iznosila je 611 tisuća kuna. Dogovor se ticao svečanog obilježavanja puštanja u promet dionice Dugopolje – Šestanovac.

Cijene su izražene bez poreza na dodanu vrijednost, dakle za dobivanje potpunog uvida u spomenute isplate valjalo bi im pridodati 22 posto.