ministar gospodarstva

Filipović: S Vujnovcem sam u korektnim odnosima, važno je da Fortenova dobro posluje

30.11.2023 u 15:19

Bionic
Reading

Važan je trend pada inflacije za koji očekujem da će se nastaviti, rekao je u četvrtak ministar gospodarstva Davor Filipović

Filipović je ocijenio da je pad inflacije rezultat rada vlade te da je zadovoljan najnovijim pokazateljima o inflaciji i gospodarskom rastu.

Upitan kako gleda na drugu poziciju Hrvatske prema visini stope inflacije u eurozoni, naveo je da neke zemlje izvan eurozone - Češka, Poljska, Rumunjska i Mađarska - imaju više stope inflacije od Hrvatske te da je bitno da ta stopa pada.

Činjenicu da je u Hrvatskoj inflacija veća od prosječne u eurozoni vidi kao prostor za snižavanje cijena. Pritom je, kaže, Vlada učinila svoje te se u svim kategorijama vidi pad cijena, a posebno kod energije za 3,4 posto na godišnjoj razini.

Na pitanje tko je odgovoran za to što hrvatska pozicija prema stopi inflacije u eurozoni nije bolja, odgovorio je kako je lani konstatiran velik rast cijena zbog povećanja marži u cijeloj Europi te da je tako bilo i kod nas. Vlada je, ponovio je, učinila sve što je mogla, ali dio poslovnih subjekata je dizao marže što je onda diglo i cijene. Kaže kako očekuje "odgovorno ponašanje" gospodarskih subjekata te nastavak trenda usporavanja inflacije.

Prema Eurostatovim podacima Slovačka je u studenom imala najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini, za 6,9 posto, a slijedi Hrvatska sa stopom inflacije mjerenom harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena od 5,5 posto. U listopadu je iznosila je 6,7, a u rujnu 7,4 posto.

Inflacija u cijeloj eurozoni oslabila je u studenom na 2,4 posto, najnižu razinu od ljeta 2021. godine, objavio je Eurostat.

Prvu procjenu inflacije danas je na temelju indeksa potrošačkih cijena objavio i Državni zavod za statistiku. Prema tim podacima, inflacija je skliznula na najnižu razinu u dvije godine, 4,7 posto.

Što se tiče najavljenog preuzimanja Fortenova grupe od Pavla Vujnovca, Filipović je ocijenio kako je važno da Fortenova dobro posluje i funkcionira, a sličan odgovor dao je i na pitanje je li škakljivo da jedan čovjek upravlja s nekoliko ključnih gospodarskih sustava.

Kaže da je s Vujnovcem u korektnim odnosima, kao i s drugim gospodarstvenicima s obzirom na svoju sadašnju dužnost.

I on i potpredsjednik Vlade Oleg Butković istaknuli su da Hrvatska postiže najveće stope gospodarskog rasta u EU-u te rast investicija, a to pripisuju dobrim potezima i politikama Vlade. 

Tako Filipović kaže da američki Jabil investira u tvornicu u Osijeku, Knauf proširuje pogone u Novom Marofu, a tu je i investicija FACC-a u Jakovlju. Kaže i da se prije dva dana sreo i s članom globalne uprave BAT-a koji je zadovoljan uvjetima za investitore u Hrvatskoj i najavio je nova ulaganja u Kanfanaru.

Potpredsjednik vlade Branko Bačić najavio je da radnici i radnice Dalmacijavina mogu očekivati isplatu zaostalih plaća unutar idućih mjesec-dva. 

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela i odluku o sklapanju ugovora o ustupu tražbina radnika Dalmacijavina u stečaju kao stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda prema stečajnom dužniku.

Tom odlukom država zastupana po Centru za restrukturiranje i prodaju sklopit će ugovor o ustupu tražbina kojim Republika Hrvatska preuzima utvrđene nepodmirene tražbine radnika stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda osim tražbina članova uprave navedenog društva, u iznosu do najviše 8,65 milijuna eura.