oporba na nogama

Vidović: Vujnovac postaje gospodar Hrvatske i to nije dobro

30.11.2023 u 14:48

Bionic
Reading

Najavljeno preuzimanje Pavla Vujnovca većinskog udjela Fortenove saborska oporba u četvrtak je dočekala žestokim kritikama, uz ocjenu da je time Vujnovac postao gospodar Hrvatske, a što mu je omogućila Vlada Andreja Plenkovića

„Nakon jučerašnjeg obznanjivanja preuzimanja Pavla Vujnovca većinskog udjela Fortenove, odnosno, Agrokora, jasno je zašto se ide u osnivanje alternativnog investicijskog mirovinskog fonda kojim će se de facto nacionalizirati novac hrvatskih građana i umirovljenicima iz njihovog fonda ekstrahirati milijarda eura", ustvrdio je Davorko Vidović (Socijaldemokrati).

Vidović: Opasnost za državu

Ako je prije tri dana bilo nejasno zašto se ide u osnivanje tog fonda danas su se stvari posložile, istaknuo je.

Formiranje alternativnog fonda i ulazak Vujnovca u većinski paket Fortenove, napominje, čini se dijelom iste cjeline.

„Vujnovac postaje gospodar Hrvatske i to nije dobro - 32 tisuće hektara najplodnije zemlje, biznisi koje razvija, Luka Ploče i Luka Rijeka, plinski biznis, de facto upravljanje HEP-om i davanje prehrambenog sektora u iste ruke opasno je za državu i njeno normalno funkcioniranje”, zaključio je Vidović.

Peđa Grbin (SDP) ističe da je potpuno jasno da je posljedica Lex Agrokora to da će netko jednu ogromnu firmu koja kontrolira od nebrojenih polja u Slavoniji do izvora vode diljem Hrvatske dobiti u bescjenje, a zauzvrat će Hrvatska dobiti brojne sudske sporove s neizvjesnim ishodom.

Grbin: Ogroman cirkus

Sve je to posljedica isključivo i jedino djelovanja Andreja Plenkovića koji nam je u nasljeđe ostavio ovaj ogroman cirkus, ocijenio je.

Nakon ovog preuzimanja, dodao je, imat ćemo jednog poduzetnika i grupaciju koja će biti toliko dominantna u odnosu na sve ostale na hrvatskom tržištu, što je nezabilježeno, i ne znam ima li ijedna članica EU koja ima toliko dominantnu grupu koja kontrolira od prometa energentima do proizvodnje hrane.

To je svojevrstan monopol, što je posljedica rada Plenkovića i HDZ-a”, naglasio je Grbin koji također ovu transakciju povezuje s alternativnim mirovinskim fondom.

Nikola Grmoja (Most) navodi da je prvo Ivan Vrdoljak omogućio rast i jačanje Pavla Vujnovca, a Plenkovićeva Vlada ga je učinila gospodarem Hrvatske.

Grmoja: Snažno ćemo se suprotstaviti

„Vujnovac sa svoje dvije firme, Fortenova i Energia naturalis, kontrolira deset posto gospodarstva Hrvatske, a tu još nemamo ni Pevex, luke Vukovar, Rijeka, Ploče i ostale njegove tvrtke. Nitko u povijesti Hrvatske nije bio ovako moćan kao tajkun Vujnovac i jasno je koliki je njegov utjecaj na cjelokupno društvo, institucije, političke stranke i medije”, kazao je.

Ova Vlada mu je, podsjeća, prodavala plin za cent, a Plenković Barbarića koji je za to odgovoran drži na čelu HEP-a i ne smije ga dirati, što samo pokazuje kolika je Vujnovčeva moć.

To je čovjek koji je poklopio hrvatske institucije i Most će se tome snažno suprotstaviti jer želimo da u Hrvatskoj svi imaju istu priliku, da svi građani budu jednaki pred zakonom i da ovo ne bude Hrvatska tajkuna, korporacija i banaka nego Hrvatska svih njenih građana, istaknuo je.

Sandra Benčić (Možemo!) smatra da se ovime završava transakcija koju je započeo Andrej Plenković s grupom Borg, kada je preuzeo Agrokor od dotadašnjeg HDZ-ovog omiljenog tajkuna Todorića, da bi tvrtku izručili novom omiljenom HDZ-ovom tajkunu Pavlu Vujnovcu.

Benčić: Utjecaj na političko polje

Vlada je time izložila sve građane potencijalnoj odšteti prema Ivici Todoriću u iznosu od sedam milijardi eura u slučaju gubitka spora u arbitražnom postupku u Washingtonu, što znači da će nekoliko generacija naše djece morati otplaćivati taj dug, upozorava.

„Preuzimanjem Pavla Vujnovca dolazimo do koncentracije nekoliko strateških sektora, od transporta preko poljoprivredno-prehrambene industrije do energetike, pa pozivam Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja da sagleda mogući združeni efekt koncentracije na tri strateška polja u gospodarstvu, ali i mogućem širem utjecaju na političko polje”, kazala je.

"Netko tko drži tri strateška sektora ima moć veću i od Vlade i od parlamenta, što nijedna normalna država ne bi nikada dopustila."

Podsjetila je da je Vujnovac HDZ-u posuđivao novce za kampanju, a bio je i njihov donator. Plenković više ne može reći da nema ništa s tim jer je to privatna firma, zaključila je.

Puljak: Zemlja oligarha i monopola

Marijana Puljak (Centar) izjavila je da će se milijarda eura naše ušteđevine koja će završiti u alternativnom mirovinskom fondu iskoristiti da se uloži u Vujnovčeve dionice koji će onda time kupiti dionice Fortenove.

Dobivamo oligarha u Hrvatskoj i postajemo zemlja oligarha i monopola, a građani će izgubiti svoju privatnu štednju, ustvrdila je.

Ocijenila je da nikako nije dobro to da jedan čovjek ima monopol nad različitim sektorima.