DETALJI TRANSAKCIJE

Kako se Pavao Vujnovac misli domoći većinskog udjela u Fortenovi? Ovo je pozadina plana

29.11.2023 u 17:52

Bionic
Reading

Fortenova Grupa najavila je promjenu vlasničke strukture na način da sankcionirane ruske banke izlaze iz vlasništva, a novi većinski vlasnik postane tvrtka Open Pass pod kontrolom Pavla Vujnovca

Fortenova grupa, najveća regionalna kompanija u privatnom vlasništvu, konačno se nalazi pred razrješenjem nezgodne i za poslovanje nepovoljne situacije u kojoj se našla kada je Rusija započela rat u Ukrajini.

Podsjetimo, ruske banke Sberbank i VTB završile su u vlasničkoj strukturi Fortenove kao posljedica stečaja Agrokora, kada su neplaćeni dugovi Agrokora napravljeni za vrijeme bivšeg vlasnika i uprave morali biti pretvoreni u vlasničke udjele.

Dosadašnji pokušaji izlaska ruskih banaka iz vlasničke strukture prodajom dionica mirovinskim fondovima i arapskom ulagaču Saifu Alktebiju nisu se uspjeli realizirati, a sada je na pomolu aranžman s drugim najvećim suvlasnikom, Pavlom Vujnovcem.

Vujnovac putem svoje kompanije Open Pass trenutno kontrolira 27 posto vlasništva u Fortenovi, a prema predloženom modelu spreman je preuzeti kompletan udjel ruskih banaka od 49,99 posto za najviše 660 milijuna eura.

Udjel koji će na koncu preuzeti Vujnovac ovisit će o odazivu ostalih suvlasnika. Naime u predloženom modelu svih 600 nesankcioniranih suvlasnika dobit će priliku otkupiti udio koji zajedno drže međunarodno sankcionirane ruske banke Sberbank i VTB.

  • +12
Fortenova Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Postojeći suvlasnici imaju tri mogućnosti. Prva je samo prenijeti svoje udjele na novoosnovanu nizozemsku korporativnu strukturu, druga je uz prijenos kupiti i adekvatni udjel ruskih banka čime mogu udvostručiti svoje vlasništvo, a treća je potpuno izaći iz vlasničke strukture uz adekvatnu naknadu koju će im isplatiti Vujnovčeva tvrtka Open Pass.

Zbog takvog modela s Open Passom je dogovoreno da osigura ukupan iznos za isplatu svih dioničara koji odluče izaći.

Odobrenje za transakciju, koje je neophodno za njeno zaključenje, tražit će se od dioničara (imatelja depozitarnih potvrda Fortenova Group STAK-a) na skupštini, a zaključenje glasanja očekuje se 19. prosinca 2023. godine.

  • +5
Pavao Vujnovac Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Dakle, Vujnovčeva tvrtka steći će najmanje 27 posto dodatnog vlasništva i povećati svoj udjel na najmanje 54 posto. No u konačnici taj udjel će vjerojatno biti i znatno veći jer će Vujnovčeva tvrtka otkupiti i sve udjele ruskih banaka koji ostanu neprodani te udjele drugih suvlasnika koji se odluče na prodaju.

Što se tiče konačne cijene, pola milijarde eura kupci plaćaju bezuvjetno na zaključenju transakcije, a isplata preostalih do 160 milijuna eura vezana je uz postizanje ugovorom preciziranih financijskih ciljeva Fortenova grupe, koje bi upravo ova transakcija trebala omogućiti, među kojima je i povoljnije refinanciranje duga od 1,2 milijare eura.

Završetak transakcije očekuje se između prvog i drugog kvartala 2024. godine.