MRTVO SLOVO NA PAPIRU

Ferdelji: Antirecesijske mjere se ne provode

  • Autor: O. I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 05.05.2009 09:22
  • Objavljeno 05.05.2009 u 08:38
Vladimir Ferdelji

Vladimir Ferdelji

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Dva mjeseca nakon donošenja Vladinih antirecesijskih mjera poduzetnici smatraju da se osim rebalansa proračuna nijedna mjera ne provodi te da se ni njime nije rasteretilo gospodarstvo

Od dana njihova donošenja 26. veljače, Vladine antirecesijske mjere nisu dočekane s oduševljenjem. Naprotiv, većina ekonomskih stručnjaka ocijenila ih je tek kozmetičkim mjerama, za umirivanje javnosti, kojima se neće suzbiti recesija u Hrvatskoj.

Vladimir Ferdelji, predsjednik HUP-ove Croindustrije i direktor Elektrokontakta, za tportal je komentirao jesu li antirecesijske mjere zaživjele i pomogle hrvatskim poduzetnicima.

'Nisam primijetio da se ijedna od Vladinih antirecesijskih mjera provodi. Rebalans proračuna usklađen je prema umanjenom prihodu, ali stvarni rebalans nije proveden. Nisu smanjeni porezi niti doprinosi, a proračun nije usmjeren na rasterećenje gospodarstva', smatra Ferdelji.

Što se tiče Vladinih obećanja da će smanjiti obvezu plaćanja državnih poduzeća na unutar 60 dana, Ferdelji kaže da se to ne događa, čak misli da to nije ni moguće bez dodatnog zaduživanja. 'Kada bi Vlada to zaista htjela provesti, onda bi svaki mjesec objavljivala izvještaje najvećih dužnika, primjerice HZZO-a ili HEP-a, i njihovo prosječno kašnjenje', komentirao je Vladimir Ferdelji.

O kompetentnosti vlasti Ferdelji kaže da dovoljno govori činjenica kako nisu napravili ništa oko korigiranja naknada za skraćeni radni tjedan, kojim bi se spriječila otpuštanja radnika. 'Za to nije potrebno izdvajati dodatni novac jer država mora po nezaposlenom na burzi platiti 30.000 kuna godišnje. Naknada bi bila duplo jeftinija, iznosila bi 960 eura godišnje po radniku, a pola od tog novca državi bi se vraćalo kroz doprinose i porez.'

Među poduzetnicima prevladava uvjerenje da je od deset antirecesijskih mjera proveden samo rebalans proračuna. Odluka o novom rebalansu uslijedit će na jesen, nakon turističke sezone, kada će se vidjeti hoće li, i kolik će biti podbačaj.

Zato je javnost s nestrpljenjem očekivala Akcijski plan za turizam, koji se pokazao kao jedna od najspornijih mjera, a kojim su nezadovoljni i hotelijeri.

Franco Palma iz Hrvatske udruge hotelijera (HUH) krajem prošlog tjedna upozorio je javnost na činjenicu je Akcijski plan još uvijek mrtvo slovo na papiru. Premda hotelijeri smatraju da im taj plan neće donijeti značajnije financijsko rasterećenje, ipak iščekuju njegovu provedbu, koja bi trebala krenuti poprilično kasno - tek 1. lipnja.

Hotelijeri žale što je iz njega ispala jedna od njima najvažnijih mjera, smanjenje PDV-a na hranu i piće sa 22 na deset posto, za koju će najvjerojatnije morati pričekati do 2010. godine.

A tri najvažnije mjere kojima Vlada namjerava pomoći hotelijerima - smanjenje spomeničke rente, rezanje naknade za glazbu koju plaćaju ZAMP-u te smanjenje RTV preplate - tek su pred realizacijom. Kako još nije postignut dogovor s HRT-om, a glazbenici su na najavu smanjenja ZAMP-a burno reagirali, i provođenje ovih mjera čini se prilično neizvjesnim.

Poslodavci smatraju da je provođenje antirecesijskih mjera usporeno zbog lokalnih izbora, pa će se tek nakon 17. svibnja vidjeti hoće li Vlada krenuti odlučnije s provođenjem mjera, među kojima uz rebalans proračuna odnosno smanjenje potrošnje javnog sektora zasad tek stoje blage preporuke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi