GOMILANJE NOVIH ZALIHA

Farmaceuti profitirali zbog svinjske gripe

30.04.2009 u 12:47

Bionic
Reading

Za razliku od farmaceutskih kompanije čije je dionice lansiralo širenje svinjske gripe, gospodarstvo Meksika, zemlje ionako opterećene narkokartelima i recesijom, dodatno će biti pritisnuto

Dionice švicarskog Rochea koji proizvodi Tamiflu, lijek koji se koristi u borbi protiv virusa, u ponedjeljak su uz višestruko veći promet porasle za tri i pol posto, a rast cijene nastavljen je i u utorak. Još od pojave 'ptičje gripe' 2006, mnoge vlade diljem svijeta gomilaju zalihe Tamiflua, koji je ponovno postao najtraženija roba u ljekarnama. Prve zalihe ovog antivirusnog lijeka brzo su rasprodane i u hrvatskim ljekarnama.

Britanski odgovor na Tamiflu jest antivirusni lijek Relenza, koji proizvodi farmaceutska kompanija GlaxoSmithKline, čije su dionice početkom tjedna lansirane za šest posto. Isti su dan za pet i pol posto porasle dionice američke biotehnološke kompanije Gilead Sciences, koja je razvila lijek Tamiflu i još zarađuje od prava na njega.

Od prodaje Tamiflua, Roche je u 2008. zaradio 530,8 milijuna dolara, dok je Relenza donijela Glaxou 83,5 milijuna dolara. U odnosu na vrhunac prodaje, koji je bio 2006. obje su kompanije krajem prošle godine zabilježile značajan pad u prodaji antivirusnih lijekova, kada su vlasti prestale gomilati zalihe lijeka za ptičju gripu. Kod Rochea taj pad iznosi 68 posto, a Glaxoa čak 80 posto.

Analitičari još ne znaju koliko će ove dvije kompanije i koja će od njih više profitirati zbog potrebe stvaranja novih zaliha, nakon izbijanja svinjske gripe. Neki drže da je prednost Tamiflua što je pakiran u kapsulama, dok se Relenza mora inhalirati.

Na burzi su pojavom svinjske gripe najviše zaradile male biotehnološke kompanije, koje razvijaju različita cjepiva za ptičju gripu i ostale virusne bolesti. Novavax je uzletio za 173 posto, BioCryst Pharmaceuticals čak 122 posto i Generex Biotechnology 85 posto.

Strah i paranoju od svinjske gripe požurile su unovčiti 'inovativne' kompanije koje za osamdesetak dolara prodaju Pandemic Kit - opremu koja sadrži maske za lice, naočale, rukavice i sredstva za dezinfekciju. Sličan proizvod, Go-Kit reklamira se uz slogan 'nemojte čekati da vlasti narede maske i rukavice'. Unatoč tome što stručnjaci upozoravaju da maske za lice osiguravaju tek minimalnu zaštitu, a masovno korištenje čak predstavlja zdravstvenu prijetnju, zbog milijuna potencijalno zaraženih maski, mediji izvještavaju da su razgrabljene s polica.

S druge pak strane, najveće će štete pretrpjeti gospodarstvo Meksika, u kojemu su zatvorene škole, kina, muzeji, kazališta i druga javna mjesta i dosad je svinjska grupa odnijela 149 života. Da priča bude gore, nakon izbijanja svinjske gripe, zemlju je pogodio potres pa je tamošnja valuta - meksički pesos u ponedjeljak devalvirao u odnosu na američki dolar za oko pet posto.

Prije izbijanja svinjske gripe, meksička centralna banka prognozirala je za ovu godinu pad BDP-a od 4,8 posto. Turizam koji čini osam posto MDP-a Meksika, bez sumnje će biti među najpogođenijim sektorima. Procjenjuje se da će samo Mexico City dnevno pretrpjeti štetu od 85 milijuna dolara.

Iz meksičke podružnice UBS banke procjenjuju da će svinjska gripa oduzeti 0,2 posto godišnjeg BDP-a ako se situacija smiri za dva tjedna, ili 0,8 posto produlji li se na dva mjeseca.