REPOVI AFERE SPICE

Ex-Fima grupa mora Podravci platiti 21,7 mil. kuna

31.03.2011 u 13:34

Bionic
Reading

Plurisu, pravnom sljedniku Fima grupe, varaždinski Trgovački sud naložio je da Podravci isplati 21,7 milijuna kuna s kamatama na ime dijela nepodmirenog zajma dobivenog za dionice koprivničke kompanije

Da bi si mogla osigurati dionice Podravke, bivša je Fima grupa uzimala kratkoročne pozajmice od koprivničke prehrambene industrije. Tako je, uz ostalo, 9. listopada 2009. uzela 6,4 milijuna kuna s rokom do 31. prosinca iste godine te kamatu od 5,5 posto. Svega tri dana kasnije uzet je novi zajam pod istim uvjetima, ali u iznosu od 15 milijuna kuna. S osnova pozajmljenog novca za kupnju dionica Podravke ukupna je obveza pravnog sljednika Fima grupe, sudeći po navodima iz tužbenog zahtjeva koprivničke kompanije, prelazila 63 milijuna kuna, ali je veći dio toga ipak podmiren, tako da se od Plurisa u tužbi zahtijevalo 21,7 milijun kuna.

Osporavajući ovo potraživanje, Pluris je tijekom postupka na varaždinskom Trgovačkom sudu navodio da je pozajmljeni novac vezan uz poslovne aranžmane u kojima su zajednički nastupili Fima grupa i Podravka, a iz kojih je vidljivo da su ta sredstva ustvari utrošena i u cijelosti iskorištena samo u korist i interes koprivničke kompanije.

Da je tome tako, potkrepljivalo se navodima iz sporazuma koje su dvije tvrtke sklopile 6. rujna 2007. godine, a posebice njegovog aneksa 4. od 5. ožujka 2009. godine.

Sporazumom su se uređivale međusobne obveze u projektu stjecanja dionica Podravke, a posebice 576.880 dionica Podravke u vlasništvu Fime Ami. U četvrtom aneksu tog sporazuma navodi se da postoji obveza Podravke prema Fimi u visini od 152 milijuna kuna, budući da je transakcija stjecanja dionica financirana kroz 'secured term facility agreement' od 19. srpnja 2008. godine. Tada je Merrill Lynch kreditirao Fimu Ami s 26 milijuna eura ili 189 milijuna kuna, uvećano za trogodišnju kamatu koja se plaćala unaprijed, i to isključivo radi transakcije stjecanja dionica Podravke.

Međutim, ovaj se kreditni aranžman pokazao iz više razloga nesvrsishodnim, prije svega jer se očekivao rast cijene dionica Podravke, koje su, međutim, dvostruko pale. Stoga je, sudeći prema aneksu koji su potpisali Zdravko Šestak i Milan Horvat, Podravka uputila Fimi prijedlog redefiniranja odnosa utvrđenog sporazumom u smislu ulaska novog vjerovnika koji će isplatiti Merrill Lynch i putem preuzimanja vlasništva nad 100 posto dionica Fime Ami posredno preuzeti i 576.880 dionica Podravke, a Fima grupu osloboditi svih rizika.

Upravo na obvezivanje Podravke da će financirati obveze Fime koje proizlaze iz poslovnog aranžmana stjecanja dionica, Pluris ukazuje i u svojoj žalbi na presudu varaždinskog Trgovačkog suda, dodajući da tijekom postupka nisu provedeni svi dokazi niti knjigovodstveno-financijsko vještačenje.