REzultati ankete

Evo što čitatelji tportala misle o raspelima u turističkim apartmanima

  • Autor: N.S.
  • Zadnja izmjena 08.05.2018 19:12
  • Objavljeno 08.05.2018 u 19:12
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Čak 1640 čitatelja tportala sudjelovalo je u anketi objavljenoj u tekstu 'Križevi u apartmanima: Biskup za, iznajmljivači protiv'. Ravno 85 posto njih smatra da za raspela nema mjesta na zidovima turističkih apartmana u Hrvatskoj. Protivi se tome i turistička struka, dok se za njihovo isticanje založio krčki biskup Ivica Petanjak

Od 1640 ljudi koji su glasovali u anketi, njih 15 posto (246 osoba) smatra da bi se križevi trebali postaviti kao ukras apartmana i soba za iznajmljivanje, dok većina od 85 posto anketiranih ili 1394 osobe misli da bi se od toga trebalo suzdržati.

Krčki biskup Ivica Petanjak pozvao je domaće iznajmljivače soba i apartmana da u svoje prostore stave raspela kako bi turisti 'znali gdje su došli'. Petanjak argumentira kako se katolici nikad ne srame svoje vjere i uvijek su spremni 'posvjedočiti svoju pripadnost Kristu'.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Danijela Čavlović, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, prokomentirala je za tportal biskupovu preporuku: 'Bilo kakva vjerska obilježja su nepotrebna. Domaćini smo koji primaju građane iz čitavog svijeta, pa bi isticanje obilježja jedne vjeroispovijesti moglo uvrijediti članove druge vjeroispovijesti.'

'Netko može staviti križ, može staviti što god želi. Izbjegavamo isticati glavne vjerske simbole jer trebamo biti domaćini za sve vjeroispovijesti ovog svijeta. Ne treba nikome nametati svoju vjeru, a niti simbol križa na zidu ne govori ništa o čovjeku. On nije dokaz ljudskih vrijednosti, niti da će on biti najbolji iznajmljivač na svijetu samo zato što je objesio križ', zaključila je Čavlović.

  • +16
  • +13

Najljepše plaže Dalmacije

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX, PIXSELL, Youtube, Wikimedia Commons

Upitali smo i glavni ured Hrvatske turističke zajednice o ovom pitanju, na što oni kažu kako je Ministarstvo turizma propisalo Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata uvjete, tj. sadržaje koje trebaju posjedovati sobe, apartmani, kuće za odmor i ostali smještajni objekti.

'U njima se, među ostalim, kao ukrasi navode ogledalo, slike ili drugi ukrasni predmeti. Iznajmljivači mogu svoje smještajne objekte ukrasiti i drugim predmetima, pri čemu napominjemo kako bi trebali voditi računa o svom osobnom i gostovom dostojanstvu. Dakle pri isticanju predmeta u smještajnim objektima treba se voditi računa o tome da se ne povrijede nacionalni, vjerski, kulturološki i drugi stavovi te osjećaji gostiju', dodaju u HTZ-u.

  • +16
  • +13

U Kninu se gradi najveća crkva u Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!