DIGLA SE PRAŠINA

[ANKETA] Križevi u apartmanima: Biskup za, iznajmljivači protiv. Što vi mislite?

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 07.05.2018 13:47
  • Objavljeno 07.05.2018 u 13:21
Obiteljski iznajmljivači vjeruju da bi raspelo razljutilo turiste, pripadnike drugih vjera i kultura

Obiteljski iznajmljivači vjeruju da bi raspelo razljutilo turiste, pripadnike drugih vjera i kultura

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Krčki biskup Ivica Petanjak pozvao je domaće iznajmljivače soba i apartmana da u svoje prostore stave raspela kako bi turisti 'znali gdje su došli'. Petanjak argumentira kako se katolici nikad ne srame svoje vjere i uvijek su spremni 'posvjedočiti svoju pripadnost Kristu'. No što na takav poziv kaže struka?

'Svjesni smo toga da o dobroj turističkoj sezoni najvećim dijelom ovise materijalno stanje te napredak cijelog našeg društva i države. Zato se radujemo dolasku svakoga gosta. No nikad ne smijemo izgubiti iz vida to da je svaki gost prije svega osoba, stvorena na sliku i priliku Božju, te kao takav zavređuje naše poštovanje i ljubav', piše u uvodu poruke biskupa Petanjka koju je objavila Informativna katolička agencija (IKA).

Danijela Čavlović, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, prokomentirala je biskupovu preporuku:

'Bilo kakva vjerska obilježja su nepotrebna. Domaćini smo koji primaju građane iz čitavog svijeta, pa bi isticanje obilježja jedne vjeroispovijesti moglo uvrijediti članove druge vjeroispovijesti.'

Ona kaže da ne vidi potrebe za raspelima na zidovima apartmana, ali da to isto tako ne znači da ih se ne smije staviti ako netko to želi.

'Netko može staviti križ, može staviti što god želi. Izbjegavamo isticati glavne vjerske simbole jer trebamo biti domaćini za sve vjeroispovijesti ovog svijeta. Ne treba nikome nametati svoju vjeru, a niti simbol križa na zidu ne govori ništa o čovjeku. On nije dokaz ljudskih vrijednosti, niti da će on biti najbolji iznajmljivač na svijetu samo zato što je objesio križ', zaključila je Čavlović.

Upitali smo i glavni ured Hrvatske turističke zajednice o ovom pitanju, na što oni kažu kako je Ministarstvo turizma propisalo Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata uvjete, tj. sadržaje koje trebaju posjedovati sobe, apartmani, kuće za odmor i ostali smještajni objekti.

'U njima se, među ostalim, kao ukrasi navode ogledalo, slike ili drugi ukrasni predmeti. Iznajmljivači mogu svoje smještajne objekte ukrasiti i drugim predmetima, pri čemu napominjemo kako bi trebali voditi računa o svom osobnom i gostovom dostojanstvu. Dakle pri isticanju predmeta u smještajnim objektima treba se voditi računa o tome da se ne povrijede nacionalni, vjerski, kulturološki i drugi stavovi te osjećaji gostiju', dodaju u HTZ-u.

Vaše mišljenje o ovoj temi ostavite u tportalovoj anketi.

  • +16
  • +13

Gradilište najveće crkve u Hrvatskoj, u okolici Knina

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!