istraživanje

Evo kakve su se nekretnine tražile u prvoj polovici 2020. godine

16.07.2020 u 15:09

Bionic
Reading

Na kraju 2019. godine nitko nije pomislio da će se u 2020. godini pojaviti koronavirus koji će toliko utjecati na svjetsko i domaće gospodarstvo. Virus je ostavio traga na svim segmentima života i poslovanja te je naravno utjecao i na tržište nekretnina

Prva polovica godine je iza nas te smo za vas istražili koje su se nekretnine tražile u prvih 6 mjeseci 2020. godine. Dobro je poznato da je, kada su u pitanju stanovi za prodaju ili najam, Zagreb i dalje najtraženiji grad. U prvoj polovici godine Hrvati su najviše upita imali upravo za nekretnine u Zagrebu, doznajemo iz Remax Centra nekretnina. Naravno moramo imati na umu da je ipak riječ o glavnom gradu te gospodarskom središtu Republike Hrvatske. Zagrebačko tržište je izrazito dinamično te su se u prvoj polovici najviše tražili stanovi veličine od 60m2 do 90m2.

Osim zagrebačkih, velika je potražnja bila za nekretninama i u ostalim većim gradovima. posebno tijekom lockdown faze. Zadnje mjesece polugodišta obilježilo je buđenje turističkih središta, naravno zbog otvaranja granica. Kako doznajemo iz Remax Centra nekretnina broj upita, ali i prodaja u turističkim mjestima izrazito se približio lanjskom broju.

Primijećen je veći broj novih nekretnina u ponudi, posebno u turističkim središtima. Naime, zbog novonastale situacije iznajmljivači se sve više odlučuju na prodaju nekretnina. Pad rezervacija i smanjeni broj dolazaka turista već od Uskrsa direktno su utjecali na ovaj segment.

Velik broj iznajmljivača obratio nam se upravo iz razloga što imamo bogato iskustvo u prodaji te izvrsne međunarodne konekcije. Poslovanje unutar RE/MAX franšiznog sustava dopušta nam prezentiranje nekretnine cijeloj europskoj mreži.

Kada je riječ o zagrebačkom tržištu Krunoslava Kauzlarić, voditeljica zagrebačkog ureda Remax Centra nekretnina ističe da glavninu tamošnjih kupaca čine domaći stanovnici: „U Zagrebu je vrlo mali broj stranaca koji kupuje nekretnine, obala im je puno interesantnija te je sve više upita od domaćih kupaca za novogradnje i stanove u prizemlju. Prva dva mjeseca ured u Zagrebu bilježio je puno upita za investicije primjerice za dnevni najam. U razdoblju nakon pojave pandemije taj broj se smanjio te je primijećeno najviše upita za promjenu dosadašnje nekretnine. Jednako tako primjećuje se smanjivanje broja kupaca iz Dalmacije koji su prije u velikom broju kupovali stanove za svoju djecu koja dolaze studirati u Zagreb, zaključuje voditeljica zagrebačkog ureda Remax Centra nekretnina.

Naša emitivna tržišta u inozemstvu su Njemačka, Austrija i Slovenija. Velik broj kupaca iz Njemačke odlučuje se za Crikvenicu i Krk, dok naši susjedi iz Slovenije preferiraju Istru, nadodaju iz Remax Centra nekretnina.

U zadnjim mjesecima polugodišta primijećeno je sve više upita za nekretnine čija vrijednost prelazi 500.000 eura. Sve je više stranaca koji traže ekskluzivnu nekretninu za svoja ljetovanja u Hrvatskoj, te su prepoznali tijekom pandemije Hrvatsku kao sigurnu zemlju.

Kako će izgledati ostatak 2020. nitko pouzdano ne zna, no ona će prvenstveno ovisiti o objektivnoj situaciji vezanoj uz pandemiju koronavirusa.