DIREKTOR HRVATSKIH ŠUMA

'Europsko šumarstvo treba učiti od hrvatskog'

13.05.2011 u 12:11

Bionic
Reading

'U Hrvatskoj nema potrebe za čipiranjem stabala kao što je to praksa u nekim zemljama Europske unije, jer Hrvatska ima certifikat FSC koji su Hrvatske šume dobile 2002. što znači da gospodarimo šumama po najvišim ekološkim, ekonomskim i socijalnim standardima', kazao je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Darko Vuletić prilikom obilježavanja Međunarodne godine šuma na zagrebačkom Zrinjevcu

'Dokaz je to da Hrvatske šume kao trgovačko društvo na najbolji mogući način gospodare šumama, a ovo što se tiče Europe, svi pričamo o ulasku u EU, hrvatsko šumarstvo to ne mora raditi jer ono je odvajkada u Europi i europsko šumarstvo treba učiti od hrvatskog. Pogledajte samo što su oni učinili od svojih šuma', upozorio je Vuletić. Naime, ističe da je 95 posto hrvatskih šuma prirodno, a rijetko koja europska zemlja to ima i Hrvatska se time mora pohvaliti.

Naime, upravo na inicijativu Republike Hrvatske i rezolucijom Opće skupštine Ujedinjenih naroda iz 2006. godine, 2011. proglašena je Međunarodnom godinom šuma i održava se pod temom 'Šume za ljude i iskorjenjivanje siromaštva'. Sve države članice pozvane su
tijekom 2011. na međunarodnoj i nacionalnoj razini sudjelovati i organizirati niz događanja kojima bi se obilježila Međunarodna godina šuma radi širenja svijesti i edukacije javnosti o dobrobiti koje šumski ekosustavi daju planetu Zemlji i svim segmentima čovjekova života. Pritom se naglasak mora dati održivom gospodarenju šumama.

Na zagrebačkom Zrinjevcu tim je povodom danas postavljeno desetak štandova na kojima građani mogu dobiti različite informacije o hrvatskim šumama i drvnom gospodarstvu, čime se pohvalio i ministar regionalnog razvoja i potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić.

'Hrvatska šumarska tradicija broji 250 godina i naši su šumari postigli maksimum što se i vidi na preko dva milijuna hektara hrvatskih šuma kojima se gospodari održivo i vodi računa o budućnosti', istaknuo je Pankretić koji također smatra da europske zemlje o šumama mogu učiti od Hrvatske.

Što se tiče drvne industrije, čim više treba biti namještaja, a manje sirovine, odnosno, trupaca i nelegalne sječe, dodao je Pankretić, iznijevši podatke da tu u odnosu na prošlu godinu imamo povećanje izvoza preko 15 posto, to jest imamo povećanje izvoza ukupno drvne mase, ali i finalnih proizvoda.