NOVI IZVJEŠTAJ

Europska tehnološka industrija izgubila 400 milijardi dolara vrijednosti: 'Bila je ovo teška godina...'

08.12.2022 u 23:21

Bionic
Reading

Više od 400 milijardi dolara vrijednosti europske tehnološke industrije zbrisano je ove godine, prema podacima londonske tvrtke rizičnog kapitala Atomico. Ukupna vrijednost svih javnih i privatnih evropskih tehnoloških firmi pala je na 2.700 milijardi dolara s 3.100 milijardi dolara krajem 2021. godine, objavio je Atomico u svom godišnjem izvještaju 'Stanje europske tehnologije'. Ove brojke govore da je ovo bila vrlo teška godina za tehnologiju, piše CNBC, prenosi Tanjug

Nekada visoko cijenjene akcije tehnoloških kompanija našle su se pod pritiskom globalnih faktora, uključujući rusku invaziju na Ukrajinu i pooštravanje monetarnih politika centralnih banaka. Federalne rezerve i druge centralne banke podižu svoje ključne kamate i ukidaju poticaje iz doba pandemije kako bi zauzdale rast inflacije. To je navelo investitore da preispitaju svoje pozicije prema tehnološkim kompanijama s gubitcima, prenosi Al Jazeera.

'Bila je ovo teška godina – rat u Ukrajini, inflacija, povećanje kamatnih stopa, geopolitičke tenzije širom kontinenta. To je najizazovnije makroekonomsko okruženje od globalne financijske krize', rekao je za CNBC Tom Wehmeier, partner u Atomicu.

Pojedine tehnološke firme u Europi su pretrpjele oštar pad tržišne vrijednosti. Primjera radi, švedska fintech grupa Klarna koja nudi uslugu 'kupi sada – plati kasnije', srezala je procjenu svoje vrijednosti za 85 posto, sa 45,6 milijardi dolara na 6,7 milijardi, prenosi Al Jazeera.

Istovremeno, akcije glazbenog streaming servisa Spotify pale su za više od 60 posto u protekloj godini. Procjenjuje se da će ukupno financiranje europskih startupa ove godine pasti na 85 milijardi dolara, prema izvještaju Atomica, koji se poziva na kvantitativne podatke i ankete u 41 zemlji. To je za 18 posto manje u odnosu na sredstva od preko 100 milijardi dolara koja su europski startupi prikupili 2021.

Ipak, procijenjeni iznos je i dalje drugi najveći ikada koji je uložen u europski tehnološki ekosustav do sada, navodi Atomico. Europske tehnološke investicije oborile su rekord prošle godine nakon što je snažno poraslo ulaganje američkih investitora. Ove godine je došlo do preokreta tog trenda, pri čemu su se strani investitori uglavnom povukli. Broj aktivnih američkih investitora u takozvanim 'mega rundama' od 100 milijuna dolara ili više pao je za 22 posto u odnosu na prošlu godinu, pokazuje izvještaj.