dvije istrage

Europska komisija provjerava kineske ponude na javnom natječaju u Rumunjskoj

03.04.2024 u 14:28

Bionic
Reading

Europska komisija objavila je u srijedu da je otvorila dvije istrage kako bi utvrdila jesu li ponude dvije kineske kompanije na javnom natječaju za gradnju solarnog parka u Rumunjskoj u prednosti zbog nepropisnih subvencija

Pod istragom su konzorcij rumunjske ENEVO grupe i podružnice kineskog LONGi Green Energy Technologyja i podružnice kineske državne kompanije Shanghai Electric Group. Ukupna je vrijednost natječaja oko 375 milijuna eura, navodi neimenovani dužnosnik EU-a.

Komisija napominje da je nakon preliminarne analize svih ponuda ocijenila da postoje valjani razlozi na otvaranje dubinske istrage o dva kineska sudionika na natječaju "budući da postoji dovoljno indicija da su (...) dobile inozemne subvencije koje iskrivljuju jedinstveno tržište EU-a".

Prema novim propisima, kompanije moraju na natječajima vrijednim više od 250 milijuna eura prijaviti podatke o subvencijama, a Komisija može pokrenuti istragu ako posumnja da im je državna pomoć omogućila podastiranje pretjerano povoljne ponude.

Krajem ožujka kineski proizvođač vlakova CRRC Qingdao Sifang Locomotive povukao se iz javnog natječaja u Bugarskoj nakon odluke Europske komisije o pokretanju istrage o mogućim nepropisnim subvencijama.

Bugarska je javnim natječajem planirala nabaviti 20 električnih vlakova za 1,2 milijarde bugarskih leva (610 milijuna eura), uz usluge njihovog održavanja tijekom 15 godina.

Kineska kompanija prijavila se na natječaj ponudom vrijednom 600 milijuna eura, otprilike upola povoljnijom od one španjolskog konkurenta Talga i Bruxelles je pokrenuo istragu, iskoristivši prvi puta nove ovlasti kako bi utvrdio je li povoljna ponuda kineske kompanije rezultat državnih subvencija. Odluku o ponudama kineskih kompanija na natječaju za gradnju solarnog parka u Rumunjskoj Komisija mora donijeti do 14. kolovoza.