razvojna banka

HBOR uspješno prošao akreditaciju Europske komisije

21.03.2024 u 10:21

Bionic
Reading

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) uspješno je završila proces dobivanja akreditacije Europske komisije i time dobila ovlasti za izravno upravljanje sredstvima Europske unije, priopćeno je u četvrtak iz HBOR-a

Time se HBOR svrstao u manji broj razvojnih banka iz Europske unije koje su uspješno dovršile zahtjevan postupak pred Europskom komisijom, čime je dodatno potvrđena visoka razina kvalitete i profesionalnih standarda u poslovanju HBOR-a, kažu u toj banci.

Europska komisija je, naime, izvijestila HBOR o uspješnom završetku procesa procjene stupova, pravila i postupaka (eng. Pillar Assessment) u dobivanju akreditacije za provedbenog partnera za centralizirane financijske instrumente EU-a.

Europska komisija, u suradnji s odabranim vanjskim revizorom, provela je temeljitu i opsežnu procjenu kako bi utvrdila udovoljava li HBOR zahtjevima Financijske uredbe primjenjive na opći proračun Unije. Komisija je ocjenjivala razne aspekte poslovanja HBOR-a, uključujući sustav internih kontrola, vanjsku reviziju, računovodstveni sustav, financijske instrumente, pristup financiranju, objavljivanje informacija o primateljima te zaštitu osobnih podataka.

Uspješnom procjenom HBOR je stekao ovlasti za izravno upravljanje sredstvima Europske unije.

"Rezultati procjene potvrdili su sposobnost HBOR-a da na visokoj razini stručnosti osigura zaštitu financijskih interesa EU-a na način usporediv s onim kojim se služi komisija prilikom izravnog upravljanja proračunom EU-a. Kroz ovaj značajan uspjeh HBOR se pridružuje prestižnom krugu malobrojnih financijskih institucija koje su ovlaštene za izravno upravljanje sredstvima Europske unije", kaže se u priopćenju.

"Ovo predstavlja izvanredan, a smijem reći i povijesni uspjeh za HBOR, koji označava novu prekretnicu u povijesti naše institucije. (...) Ovaj uspjeh ne samo da predstavlja veliki korak naprijed za HBOR, omogućavajući nam da direktno apliciramo za sredstva EU-a bez potrebe za posrednicima, već otvara i nove mogućnosti za razvoj inovativnih financijskih instrumenata", izjavio je predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo.