TVRTKA DAMIRA SABOLA

Europska komisija će odobriti Googleu bezuvjetno preuzimanje Photomatha

23.03.2023 u 11:42

Bionic
Reading

Europska komisija sprema se odobriti Googleovo preuzimanje Photomatha, i to bez uvjeta, izjavili su u srijedu upućeni izvori

Google i Europska komisija, koja provizornu odluku planira objaviti 28. ožujka, odbili su komentirati tu informaciju. Početkom mjeseca Bruxelles je izvijestio da prijavljeno Googleovo preuzimanje Photomatha ispunjava uvjete za provjeru potencijalnog negativnog utjecaja na tržišno natjecanje u EU, pozivajući ostale kompanije da dostave potencijalne prigovore.

Regulatori na obje strane Atlantika proteklih su mjeseci pozornije analizirali dogovorena spajanja američkih tehnoloških divova i startupova kako bi utvrdili planiraju li time istisnuti konkurenciju, napominje Reuters. Google je 21. veljače Europskoj komisiji prijavio da je kupnju Photomatha dogovorio u svibnju prošle godine, zatraživši njezinu dozvolu.

'Photomathova tehnologija pomoći će Googleu da poboljša kapacitete kako bi učenicima omogućio bolje iskustvo s učenjem matematike i da proširi Googleovu ponudu pomoći s domaćom zadaćom', izjavio je Googleov glasnogovornik za Reuters.

  • +7
Photomath Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Photomath je osnovan 2014. godine u Hrvatskoj, a kreirao je aplikaciju koja koristi računalni vid i umjetnu inteligenciju za prepoznavanje, trenutno rješavanje i objašnjavanje matematičkih zadataka. Imaju urede u Zagrebu i u američkom San Mateu.

U dokumentu objavljenom na stranicama EK stoji da je Photomath 'tehnološka kompanija registrirana u San Mateu', u Sjedinjenim Državama. Prema podacima na internetskoj stranici, aplikacija Photomath preuzeta je više od 300 milijuna puta, dostupna je u više od 200 zemalja, na više od 30 jezika. Photomathovi su ulagači američke investicijske tvrtke Menlo Ventures, LearnCapital, Goodwater Capital, GSV Ventures i Cherubic.