slobodna trgovina?

Nakon američkog šamara Bruxelles na putu da odbaci svoje ideale i uključi se u igre moći: Era 'Europe First' samo što nije počela!

07.12.2022 u 19:06

Bionic
Reading

Ono što se jučer činilo nemogućim danas je izgledno. Zadnji veliki branitelj ideala slobodne trgovine - Europska unija - blizu je predaje. Odustajanje Bruxellesa od otvorene globalne trgovine temeljene na jednakim pravilima za sve ozbiljno će uzdrmati svjetsko gospodarstvo

Europska komisija pod snažnim je pritiskom da se pridruži Kini i SAD-u u igri moći. U igri u kojoj su na prvom mjestu protekcionizam i osobni gospodarski interesi. Vanjskopolitička doktrina bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa 'America First' uskoro bi mogla zavladati i Unijom. Era 'Europe First' samo što nije počela, piše Politico.

'Nova asertivna industrijska politika naših konkurenata zahtijeva strukturalni odgovor. Europa će uvijek činiti ono što je ispravno za Europu', izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Čuti tako nešto u Bruxellesu ranije je bilo nezamislivo. Komisija je stajala na braniku liberalne politike i odbacivala je pozive iz Pariza i Washingtona za strožim ograničenjima izvoza.

Svari su krenule po zlu još prije nekoliko godina, nakon što Zapad nije uspio nagovoriti Kinu da uđe u multilateralni trgovinski sustav. Peking je tako samo ojačao svoj ekonomski model kojim upravlja država. Brz kineski rast i dominacija u ključnim tehnološkim područjima potaknuli su i Washington i Bruxelles da posljednjih godina preispitaju svoje trgovinske strategije.

'EU je uvijek podržavao slobodnu trgovinu i to je dobra stvar. Ali sada vidimo da nedemokratske sile pokušavaju iskoristiti to protiv nas', rekao je prošlog mjeseca Kristjan Järvan, estonski ministar poduzetništva.

Kako je Zapad podbacio u pokušaju preobraćenja Kine, SAD je krenuo s politikom 'ako ih ne možeš pobijediti, pridruži im se'. 'EU je uvijek pokušavao balansirati između dvije strane, a sad otkriva da je to sve teže i teže', smatra John Clancy, bivši trgovinski dužnosnik EU-a.

  • +5
Ursula von der Leyen u Europskom parlamentu Izvor: EPA / Autor: JULIEN WARNAND

Pod pritiskom Francuske, Bruxelles je polako počeo graditi svoj arsenal oružja za trgovinsku obranu kako bi se suprotstavio nepoštenim praksama Kine i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Došlo je vrijeme da i EU počne koristiti taj arsenal. Protekcionistički rat pomalo se zahuktava, a glavno oružje su subvencije.

Ključan okidač ovaj put nije kineska ekonomska agresija, već zelena politika američkog predsjednika Joea Bidena. Sredinom kolovoza Biden je odlučio subvencionirati zelene industrije s 369 milijardi dolara, sukladno Zakonu o smanjenju inflacije (IRA). Međutim većina tih subvencija dostupna je samo za proizvode proizvedene u SAD-u.

Zakon je u Bruxellesu primljen kao 'šamar u lice', osobito zato što dolazi od demokratskog predsjednika. Bijesni političari EU-a optužili su Washington da slijedi Kinu. Na IRA-u je prvo reagirao Pariz, a zatim i Berlin, tražeći nove mjere subvencioniranja prema kojima bi poticaje mogli dobiti samo oni europski proizvođači koji koriste domaće proizvode ili tehnologije. Taj je koncept francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvao 'Kupujmo europsko'.

U tom smjeru Von der Leyen je najavila da će Bruxelles preispitati svoja pravila o državnim subvencijama za europske industrije. Istaknula je da trgovinski rat sa SAD-om nikome nije u interesu, osobito zbog krvavog rata u Ukrajini, ali i da je nužan snažan odgovor na prijetnju europskoj proizvodnji koju predstavlja IRA.

'Postoji rizik da IRA dovede do nepoštenog tržišnog natjecanja, zatvori tržišta i rascjepka iste kritične opskrbne lance koji su bili pogođeni covidom. Svi čujemo priče proizvođača da razmišljaju o preseljenju budućih ulaganja iz Europe u SAD', upozorila je čelnica Europske komisije.

Prošlog tjedna Biden je pobudio nadu da bi kompromis mogao biti moguć, obećavši da će tražiti rješenja koja neće povrijediti američke saveznike u Europi. Ipak, do sada se nisu pojavili nikakvi konkretni detalji i mnogi europski političari su i dalje skeptični.

Ako EU, zadnji veliki borac za otvorenu i slobodnu trgovinu, ipak baci ručnik i uđe u globalnu utrku za subvencije, to bi ozbiljno oslabilo Svjetsku trgovinsku organizaciju i poslalo bi snažnu poruku i drugim zemljama: zaboravite na pravila, mislite samo na svoje interese.

Ipak, liberalnije zemlje Europske unije, zagovornice slobodne trgovine, očajnički pokušavaju sačuvati svoje ideale. 'Rat subvencijama vrlo je opasna igra', rekao je prošli tjedan češki ministar trgovine Jozef Síkela, upozorivši da bi konačni pobjednik trgovinskog rata mogao biti - Peking.