OPASNE KACIGE

EU otkriva najopasnije proizvode na tržištu

13.05.2011 u 09:27

Bionic
Reading

Zahvaljujući sustavu RAPEX, preko kojeg članice EU-a obavještavaju svoje potrošače o opasnim neprehrambenim proizvodima na tržištu, prošle godine je s europskog tržišta povučeno iz prodaje, odnosno zabranjeno, čak 2.244 proizvoda, što je, zahvaljujući pojačanoj kontroli u svim zemljama članicama, više za 13 posto negoli godinu ranije, 2009.

Najviše se zabrana, 625, odnosilo na opasnu odjeću i obuću koja je, posebno u slučaju dječjih stvari, prijetila gušenjem i iritacijama kože zbog štetnih kemijskih sastojaka, piše Novi list

Slijede igračke, kojih je s tržišta povučeno 488, najviše zbog prijetnje gušenjem malim dijelovima, a treći su najopasniji proizvodi lani bila motorna vozila, na koja se odnosilo 175 obavijesti RAPEX-a. U četvrtoj kategoriji opasnih neprehrambenih proizvoda nalazilo se 158 potencijalno rizičnih električnih aparata.

Europska unija je jučer, kao prilog statistici o povučenim proizvodima, objavila i rezultate posebnog istraživanja o zaštitnim kacigama na europskom tržištu, bilo da se radi o dječjim kacigama, biciklističkim kacigama općenito, skijaškim, kacigama za jahače i ostalima. Polovica tih kaciga, kaže istraživanje, ne zadovoljava sigurnosne propise i pada na zadanim parametrima sigurnosti.

Većina opasnih proizvoda i lani je, već tradicionalno, u Europu stizala iz Kine, makar je taj broj neznatno smanjen u odnosu na 2009. godinu. Naime, od ukupnog broja zabranjenih i povučenih proizvoda, 58 posto ih je dolazilo iz Kine, za razliku od 60 posto 2009. godine. Europsko porijeklo 'krasilo' je 17 posto zabranjenih proizvoda, deset posto je bilo nepoznatog porijekla, a preostala je opasna roba dolazila iz ostalih zemalja.

Državni inspektorat obavještava potrošače o opasnim proizvodima na hrvatskom tržištu, ali, nažalost, samo preko svojih web stranica. Unatrag sedam godina europski je sustav obavješćivanja znatno ojačao, zbog čega je povećan broj proizvoda koji se povlače iz prodaje.

Tada je, naime, preko RAPEX-a odaslano svega 468 obavijesti, odnosno toliko je proizvoda povučeno s trgovačkih polica, dok ih je lani maknuto gotovo pet puta više. Razlog tome su veći napori zemalja-članica, ali i osvješteniji proizvođači, koji u krizi moraju zadržati svakog kupca.