reakcija na presudu

Erste banka o slučaju Spaladium: Presuda VTS-a ni u čemu ne mijenja nesporne činjenice, i dalje smo spremni na dijalog

  • Autor: D. Su.
  • Zadnja izmjena 29.06.2021 14:34
  • Objavljeno 29.06.2021 u 14:33
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Nakon što je Visoki trgovački sud odbio žalbe Erste group bank Austria i Unicredit bank Austria te tvrtke 'Sportski grad u stečaju' i presudio da Grad Split i Republika Hrvatska nisu dužni platiti više desetaka milijuna eura kredita za gradnju Spaladium arene, oglasili su se iz Erste banke

'Erste banka i Erste Group Bank AG, formalno-pravno kao stranka u predmetnom postupku, upoznati su s presudom koju je donio Visoki trgovački sud. U idućem će razdoblju detaljno analizirati predmetnu odluku, odnosno razmotriti dostupne pravne korake te odlučiti o daljnjem postupanju', ističu iz Erstea.

'Smatramo jako bitnim naglasiti da presuda VTS-a ni u čemu ne mijenja nesporne činjenice povezane s ovim predmetom. Naime, kreditna sredstva odobrena su i iskorištena za gradnju dvorane Spaladium, dvorana je pomoću tih sredstava izgrađena i stavljena u funkciju te se svakodnevno koristi kao javno dobro građana Grada Splita. U isto vrijeme, ugovorom preuzete obveze vraćanja dobivenih sredstava po tom kreditu nisu ispunjene. Osim što se na taj način već godinama narušavaju prava vjerovnika te ujedno nanosi vrlo značajna šteta percepciji Republike Hrvatske u očima domaćih i međunarodnih investitora, ne treba zaboraviti niti činjenicu da izostankom konstruktivnog rješenja ukupni troškovi neminovno rastu protokom vremena, a iskorišteni krediti će u konačnici morati biti vraćeni.

Erste banka i Erste Group Bank AG izražavaju žaljenje što su višekratni pozivi na dijalog i kontruktivni prijedlozi rješenja predmetne situacije, odnosno pronalaska optimalnog modela za podmirenje nesporno nastalog duga, tijekom svih proteklih godina nailazili na zatvorena vrata, uz kontinuirane pokušaje opstrukcije različitih dionika s partikularnim interesima te vrlo često zlonamjerno iznošenje neistinitih, pogrešnih i neutemeljenih teza u javnost s ciljem namjernog iskrivljavanja objektivne slike i činjenica povezanih s dvoranom Spaladium.

Neovisno o tome, unutar Erste grupe i dalje postoji spremnost za konstruktivan dijalog te još jednom pozivamo sve uključene strane na razgovor, kako bi se u razumnom roku moglo doći do konačnog i održivog rješenja. Do tada, Erste grupa će u svojstvu jednog od vjerovnika tvrtke Sportski grad TPN d.o.o. u stečaju primarno voditi računa o zaštiti vlastitih prava i materijalnih interesa, ujedno izražavajući nadu da će do takvog rješenja doći u najkraćem mogućem roku, što bi prije svega bilo u interesu građana Grada Splita, ali i cjelokupne društvene zajednice', navode iz Erste banke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!