SPOR VRIJEDAN 650 MILIJUNA KUNA

Zadovoljstvo u Splitu naklon pobjede protiv banaka: 'Pravda je pobijedila, a arbitri se mogu sramiti'

29.06.2021 u 13:55

Bionic
Reading

'Ova presuda vraća vjeru u hrvatsko pravosuđe i potvrđuje stav da u konačnici istina i zakon uvijek pobjeđuju', reakcija je splitskog gradonačelnika Ivice Puljka na vijest da je Grad Split pravomoćno pobijedio strane banke u 650 milijuna kuna vrijednom sporu oko Spaladium arene

Puljak je sazvao konferenciju za novinare kako bi objavio informaciju da je Visoki trgovački sud odbio žalbe Erste group bank Austria i Unicredit bank Austria te tvrtke 'Sportski grad u stečaju' i presudio da Grad i Republika Hrvatska nisu dužni platiti više desetaka milijuna eura kredita za gradnju Spaladium arene.

Ovaj sud potvrdio je raniju presudu kojom je poništen pravorijek Stalnog arbitražnog sudišta pri Hrvatskoj gospodarskoj komori donesen 2016. godine, a kojim su država i Grad Split bili obvezni vraćati kredite banaka trima privatnim tvrtkama za gradnju Spaladium centra.

'Zahvaljujem ovlaštenom pregovaraču u ime Grada Splita Dejanu Kružiću i našem odvjetniku Krunu Peronji na uspješnom vođenju spora, čime je s leđa građana Splita otklonjen veliki teret. Vjerojatnost uspjeha u ovakvim postupcima manja je od jedan posto, pa time uspjeh veći i značajniji', rekao je Puljak.

'Ovo je bio najveći slučaj i po vrijednosti spora, i po mogućim posljedicama za grad i građane. Kompletan proračun, pa i financiranje vrtića i škola, bio je došao u opasnost, što je sada otklonjeno', dodao je splitski gradonačelnik.

Odvjetnik Kruno Peronja mlađi, koji je vodio ovaj spor, pojasnio je da je presudom Visokog trgovačkog suda odlučeno da nije raskinut ugovor o javno-privatnom partnerstvu pri gradnji Spaladium arene, te da Grad Split nema nikakvu obvezu vraćanja kredita koje su banke plasirale prema privatnoj tvrtki 'Sportski grad TPN'.

'To potvrđuje naš ispravan stav od početka ovog procesa, da Grad Split nije dužan ni jednu jedinu lipu. Prije četiri i pol godine morali smo građane i porezne obveznike obavijestiti o arbitražnom pravorijeku kojim su nam nametnute goleme obveze, danas imamo zadovoljstvo i ponos objaviti da je to pravomoćno ukinuto', rekao je Peronja.

U ovom sporu, bankama preostaje još mala teoretska šansa pokušati srušiti presudu izvanrednim pravnim lijekovima, odnosno revizijom.

Pravorijek Arbitražnog suda pri Hrvatskoj gospodarskoj komori - u kojemu su sjedili profesori Pravnog fakulteta u Splitu Dragan Bolanča, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Davor Babić i sudac Vrhovnog suda Igor Periša - utvrdio je da je raskinut ugovor o javno-privatnom partnerstvu za gradnju sportsko-poslovnog kompleksa Lora, te da Grad Split treba bankama platiti oko 70 milijuna eura kredita jer su prava i obveze privatne tvrtke 'Sportski grad' na njega prenesene.

'Otac' cijelog projekta, sveučilišni profesor Dejan Kružić, uporno je upozoravao da za to nema osnove jer banke nisu imale nikakav ugovorni odnos s Gradom Splitom. Protiv trojice arbitara podnio je kaznene prijave.

Nakon objave vijesti o najnovijoj presudi bio je vidno zadovoljan.

'Republika Hrvatska tendira biti pravna država, a to svakim danom sve više pokazuje. Ovakav rasplet bio je očekivan, premda je osim odvjetnika Peronje, mene osobno i još pokojeg pojedinca malo tko u to vjerovao. Arbitražni pravorijek bio je toliko nakaradan da sam prije pet godina javno tvrdio da će se arbitri sramiti presude koju su potpisali, a naročito činjenice da studenti prve i druge godine pravnih fakulteta iskazuju bolja znanja iz bazičnih pravnih predmeta u odnosnu na ono što je bilo napisano. Pravomoćna presuda sada to potvrđuje', rekao je Kružić.