novi problemi

Energetska kriza u Europi se pogoršava, Sjeverni tok 2 mogao bi proraditi tek nakon svibnja 2022.

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 03.11.2021 09:59
  • Objavljeno 03.11.2021 u 09:59
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: TASS / ddp USA / Profimedia

Dobivanje dopuštenja njemačkog regulatora za rad plinovoda Sjeverni tok 2 moglo bi se razvući do svibnja iduće godine, piše u srijedu Bloomberg, no ističe i da bi nepovoljna situacija na europskom tržištu plina mogla ubrzati taj proces

Bloomberg naime upozorava da proces certificiranja između ostalog ovisi o energetskoj situaciji u Europi, a ona se može se i pogoršati. Napominje pritom da su ove jeseni spot cijene plina u Europi značajno porasle zbog povećane potražnje u Aziji i niske razine popunjenosti europskih skladišta.

Isporuka plina preko Sjevernog toka 2 mogla bi početi sljedeći dan nakon dobivanja licence, piše Bloomberg.

Vršiteljica dužnosti njemačke kancelarke Angela Merkel podržala je projekt unatoč protivljenju Sjedinjenih Država i nekih zemalja EU, kao i Ukrajine, piše ta agencija te sugerira da potencijalni budući kancelar Olaf Scholz vjerojatno neće promijeniti stav vlade o tom pitanju.

Njemačka savezna mrežna agencija mora donijeti preliminarnu odluku o certifikaciji Sjevernog toka 2 do 8. siječnja iduće godine, nakon čega će biti upućena na dvomjesečnu reviziju Europskoj komisiji, čije mišljenje neće biti obvezujuće, ali to tijelo može odgoditi proces još dva mjeseca, do 8. svibnja. Tek nakon toga će njemački regulator moći izdati dozvolu, sažima Bloomberg.

Izgradnja Sjevernog toka 2, plinovoda koji dovodi ruski plin preko Baltika u Njemačku i dalje u Europu, u potpunosti je završena 10. rujna. Za početak transporta plina plina, operater projekta - tvrtka Nord Stream, mora dostaviti certifikate o usklađenosti s tehničkim standardima njemačkoj upravi za rudarstvo. Također, od njemačke savezne mrežne agencije treba dobiti registraciju kao neovisni operator. Ta agencija ne može zabraniti komercijalni transport plina, ali ako počne prije registracije, operator će biti kažnjen. Registracija je potrebna i radi usklađivanja s EU-ovom Direktivom o plinu.

  • +3

Sjeverni tok 2

Izvor: Profimedia / Autor: TASS / ddp USA / Profimedia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!