EUROPA U PROBLEMU

Ispraznila se skladišta: Zalihe plina u Njemačkoj i Austriji na minimumu, sve oči uprte u Gazprom

27.10.2021 u 20:47

Bionic
Reading

Dio zapadne Europe uskoro bi mogao imati problema s isporukama plina nakon što je objavljeno da su skladišta plina u Austriji i Njemačkoj na minimumu

Ruski Gazprom ispraznio je zapadnoeuropska skladišta plina i doveo ih na neuobičajeno niske razine prije zime, povećavajući zabrinutost da je Moskva pogoršala nedostatak opskrbe i gurnula cijene na rekordne razine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovno je zanijekao ograničenja Moskve za opskrbu Europe.

Analiza podataka europske plinske industrije pokazuje da najveći nedostatak predstavljaju lokacije u vlasništvu ili pod kontrolom ruskog državnog plinskog monopola Gazproma, želeći utjecati na europsku opskrbu energijom. Sve češće ukazujemo na pokušaje da se to učini.

U zemljama u kojima Gazprom ne posjeduje skladišta, kao što su Francuska i Italija, razina plina u skladištima dosegnula je skoro uobičajene razine tijekom tog razdoblja.

Uz iznimku lokacija kojima upravlja Gazprom, europsko skladište plina je unutar petogodišnjeg prosjeka i industrija ga definira kao relativno udobnu poziciju za opskrbu. Međutim, uključujući objekte kojima upravlja Gazprom, ukupna razina u Europi je mnogo niža, nešto iznad 75 posto u usporedbi s 85-95 posto za svaku od posljednjih pet godina.

  • +4
Plinovod Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Gazprom ima utjecaj na gotovo trećinu ukupnog uskladištenog plina u Njemačkoj, Austriji i Nizozemskoj. Gazpromovo njemačko skladište prirodnog plina Rehden, koje zauzima gotovo petinu skladišnog kapaciteta zemlje, popunjeno je samo 10 posto, prema podacima Gazproma Europe. Austrijski pogon Heidach, kojim također upravlja Gazprom i jedno je od najvećih podzemnih skladišta u srednjoj Europi, popunjen je samo 20 posto.

Plinska industrija bila je duboko podijeljena oko toga zauzdava li Rusija ciljano opskrbu Europe.

Mnogi analitičari tvrdili su krajem ljeta da je ruska proizvodnja dosegla granice nakon duge zime prošle godine.

Ruski energetski div uporno tvrdi da je ispunio sve dugoročne ugovore sa svojim kupcima ove godine.

Međutim kritičari Gazproma kažu da je slabije punjenje skladišnih kapaciteta suptilna, ali vrlo učinkovita metoda da se utječe na cijene energije u Europi, što prijeti oporavku gospodarstva od pandemije koronavirusa.

  • +8
Susret Merkel-Putin Izvor: EPA / Autor: Guido Bergmann HANDOUT

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je čelnicima EU-a prošlog tjedna da je Rusija obećala povećati količinu prirodnog plina pohranjenog u zemlji, doznaju europski mediji iz diplomatskih izvora. Ali za sada postoji malo dokaza za to da je ponuda povećana.

Sve će biti lakše kad u funkciji napokon bude Sjeverni tok 2. Rusija može početi dostavljati plin Europi putem Sjevernog toka 2 čim taj plinovod u Njemačkoj dobije zeleno svjetlo, rekao je nedavno Putin, okrivivši europsku energetsku politiku za visoku cijenu prirodnog plina. Plinovod koji podvodnim putem spaja Rusiju i Njemačku financirali su ruski energetski div Gazprom i njegovi europski partneri, usprkos protivljenju SAD-a i nekih europskih država, poput Ukrajine i Poljske.

Plinovod je izgrađen i sada čeka odobrenje njemačkog regulatora kako bi počeo s komercijalnom prodajom plina, no proces odobrenja mogao bi trajati nekoliko mjeseci. Nijemci bi, sukladno današnjem priopćenju ministarstva gospodarstva, takvu dozvolu mogli uskoro izdati. Njemački regulator ima rok do početka siječnja za izdavanje certifikata, ali bi odluku mogao donijeti i ranije. Potom će poslati preporuku Europskoj komisiji, a ona će imati rok od dva mjeseca za odgovor.

Plinovod je posljednjih tjedana dobio na važnosti jer se Europa suočila s krizom u opskrbi plinom i rekordnim cijenama tog energenta.