dobit od 27,4 mil eura

Elektroprivreda Herceg-Bosne ruši sve rekorde, imaju najbolje rezultate u povijesti

03.08.2023 u 17:10

Bionic
Reading

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne sa sjedištem u Mostaru ostvarila je u prvih pola godine rekordnu dobit od 27,4 milijuna eura, što je ponajprije rezultat dobrih hidroloških prilika tijekom prvih šest mjeseci

Prema priopćenju ove jedne od triju javnih elektroprivrednih kompanija u BiH, koja djeluje na većinskom hrvatskom području u BiH, navedeno je kako je financijski rezultat zaključno s 30. lipnja najbolji u 31-godišnjoj povijesti. Prema tim podacima dobit je iznosila 53,6 milijuna maraka (oko 27,4 milijuna eura). U odnosu na isto polugodišnje razdoblje prošle godine zabilježen je dva i pol puta bolji financijski rezultat, kada je dobit iznosila nešto više od 10 milijuna eura.

Ukupan prihod u tome razdoblju bio je 126 milijuna eura, što je 19 posto više u odnosu na šest mjeseci 2022. godine. Istodobno ukupni rashodi su također bili viši za oko tri posto i iznosili su 99,3 milijuna eura.

Ovakvi financijski rezultati EP Hrvatske zajednice HercegBosne (EP HZHB) povezani su s boljim hidrološkim uvjetima u prvih šest mjeseci 2023. budući ova elektroprivredna kompanija najveći dio električne energiju proizvodi u sedam hidroelektrana u slijevu rijeka Neretve i Vrbasa.

Uz to EP HZHB električnu energiju proizvodi koristeći snagu vjetra u Vjetrolektrani Masihovina kod Tomislavgrada, što je najveća vjetroelektrana u BiH.

Prošlu godinu EP HZHB sa sjedištem u Mostaru završila je s gubitkom od 41 milijun eura što je bio rezultat hidrološki lošije godine, ali i visokih cijena električne energije koju je morala kupovati iz uvoza za tržište koje opskrbljuje.