sumnja se

EK najavljuje istragu njemačkih potpora za gašenje elektrana na ugljen

02.03.2021 u 18:17

Bionic
Reading

Europska komisija najavila je detaljnju istragu planiranih njemačkih kompenzacija energetskim tvrtkama za prijevremeno gašenje elektrana na ugljen, iskazujući sumnju u moguće kršenje propisa EU-a o državnim potporama. Njemačka do 2038. godine želi postupno ukinuti korištenje lignita u proizvodnji električne energije, podsjeća agencija Dpa.

Vlada u Berlinu namjerava energetskom divu RWE-u isplatiti 2,6 milijardi eura kompenzacije za dobit koju će izgubiti zbog ranijeg zatvaranja elektrana na ugljen. Energetska tvrtka LEAG trebala bi dobiti 1,75 milijardi eura.

EK je u utorak objavio da sumnja da je odšteta previsoka. Najavio je detaljnu istragu planova njemačke vlade zbog mogućeg kršenja strogih europskih propisa o tržišnom natjecanju.

"Naša je uloga zaštititi tržišno natjecanje tako što ćemo zajamčiti da kompenzacija operaterima elektrana za prijevremeno postupno zatvaranje bude svedena na nužan minimum", izjavila je potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager u priopćenju za medije.

Komisija je iskazala sumnju u modele kojima se Njemačka koristila pri izračunu izgubljene dobiti, navodeći kako je upitno da kompenzacija tvrtkama "za izgubljenu dobit koja seže u jako daleku budućnost" predstavlja minimalnu nadoknadu.

Propisi EU-a o tržišnom natjecanju dopuštaju samo minimalnu kompenzaciju. Udruga za zaštitu okoliša Greenpeace pozdravila je najavu istrage. "Sumnje su opravdane", navode u priopćenju za Dpa.

Dodaju i da je njemačko ministarstvo gospodarstva u više navrata odbilo zahtjeve Greenpeacea da im se omogući uvid u načine izračuna izgubljene dobiti.