nova intervencija

ECB podigao kamatne stope na rekordno visoku razinu

14.09.2023 u 14:43

Bionic
Reading

Europska središnja banka u četvrtak je još jednom podigla referentne kamatne stope te su one sad dosegle nikad zabilježene razine

Vijeće guvernera ECB-a odlučilo je podići kamate za još 25 baznih bodova (0,25 postotnih poena) nakon zaključka da će inflacija predugo ostati na previsokim razinama.

Upravno vijeće odlučilo je povećati tri ključne kamatne stope ECB-a za 25 baznih bodova. U skladu s tim, kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja iznosit će 4,5 posto, kamatna stopa za mogućnost posudbe na kraju dana 4,75 posto, a kamatna stopa na novčani depozit četiri posto. Povećanja će stupiti na snagu 20. rujna 2023.

'Na temelju svoje sadašnje procjene, Upravno vijeće smatra da su ključne kamatne stope ESB-a na razinama koje će, budu li se dovoljno dugo održale, dati znatan doprinos što skorijem povratku inflacije na ciljnu razinu. Upravno vijeće budućim će odlukama određivati razine ključnih kamatnih stopa ESB‑a koje će biti dovoljno restriktivne onoliko dugo koliko to bude potrebno. Pri određivanju odgovarajuće razine i trajanja pooštravanja, Upravno vijeće nastavit će primjenjivati pristup koji se zasniva na podacima. Naime, odluke Upravnog vijeća o kamatnim stopama ovisit će o njegovoj ocjeni inflacijskih izgleda na temelju novih gospodarskih i financijskih podataka, dinamici temeljne inflacije i jačini transmisije monetarne politike', priopćio je ECB.