BIAM I ZAVARIVANJE

Dva međunarodna sajma na Zagrebačkom velesajmu

26.04.2022 u 12:27

Bionic
Reading

Na Zagrebačkom velesajmu utorak su otvoreni bijenalni poslovni sajmovi Biam - 26. međunarodni sajam alatnih strojeva i alata i Zavarivanje - 29. međunarodni sajam zavarivanja i antikorozivne zaštite

Sajmovi se održavaju do 29. travnja, a radi se, rečeno je tijekom otvaranja sajmova, o jedinim industrijskim sajmovima u zemlji, pa su kao takvi značajno gospodarsko i poslovno okupljanje.

Na ovogodišnjim sajmovima, kazala je direktorica Zagrebačkog velesajma Renata Suša, sudjeluje 120 izlagača iz 19 zemalja, koji izlažu na 5500 četvornih metara.

Izlažu renomirani domaći i svjetski proizvođači, distributeri i pružatelji usluga koji uz ostalo predstavljaju nove alatne strojeve, alate, opremu za zavarivanje i tehnologije antikorozivne zaštite kao i tehnološka rješenja te sofisticirane IT aplikacije.

Suša je kazala i da sajmovi imaju misiju regionalnog sajamskog lidera u branši, kao i da su vrijednost sajmova prepoznale vodeće kompanije.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević podsjetio je da je korona, više od godine dana, onemogućila sajamske nastupe na ZV-u, ali i da se sajamske aktivnosti polako vraćaju u normalu.

Zadovoljan je što na aktualnim sajmovima izlažu brojne renomirane domaće i inozemne tvrtke, kao i što će sajmovi poslužiti za povezivanje između poslovne zajednice i zagrebačkih srednjih škola tih strukovnih, ali deficitarnih, zanimanja. Korona nas je, tvrdi gradonačelnik, itekako naučila što znači imati vlastitu proizvodnju, odnosno što znači kada se poremete razni lanci nabave.

Za vrijeme sajmova Biam i Zavarivanje  Tehnička škola Ruđera Boškovića i Zagrebački velesajam organiziraju jednodnevni školski dan, promociju strukovnih zanimanja. Kao izlagači predstavit će se srednje škole i partneri u projektu, suradnici, tvrtke i fakulteti.

Cilj školskog dana popularizacija je strukovnih zanimanja, povezivanje poslodavaca, partnera, polaznika, budućih polaznika i svih zainteresiranih te njihovog spajanja i interakcije.

Održat će se, uz ostalo i tradicionalni "Kormat", 25. međunarodno savjetovanje o zaštiti materijala i industrijskom finišu koji organizira Hrvatsko društvo za zaštitu materijala, a cilj tog savjetovanja je prikaz suvremenih dostignuća u području zaštite od korozije konstrukcijskih materijala, metoda prevlačenja, korozije u betonu, primjene inhibitora korozije, katodne zaštite te osiguravanja kvalitete.