SAMOVOLJNO DIZANJE KAMATA

Dužnici u 'švicarcima' dobivaju sporove protiv banaka u Srbiji

16.05.2013 u 11:44

Bionic
Reading

Da su poslovne banke nezakonito i samovoljno podizale kamate na kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima, potvrđuju najnovije presude protiv banaka u korist dužnika u susjednoj Republici Srbiji

Spor zbog povećanja kamata na prvostupanjskom sudu nedavno je izgubila Unicredit banka, jer je sud zaključio da se radi o jednostranom uvećavanju kamate tijekom otplate stambenog kredita, potvrdila je Udruga Efektiva iz Srbije.

Ta presuda, kao i nekoliko njih prije nje, donesena je nakon održanog prvog ročišta, a dio članka u ugovoru koji banci dozvoljava da mijenja kamatu u skladu s 'promjenama poslovne politike' sud je proglasio ništetnim. Srbija, kako najavljuju, ovih dana očekuje još takvih presuda.

Povrede odredbi Zakona o obligacionim odnosima, koje je potvrdilo sudstvo u Srbiji, gotovo su identične onima iz Zakona o obveznim odnosima u Republici Hrvatskoj, pa se i kod nas s razlogom može očekivati pravda za sve korisnike kredita. U Srbiji je naime već doneseno dvadesetak nepravomoćnih presuda u privatnim tužbama kojima se jednostrane odluke banaka o povećanju kamatnih stopa proglašavaju ništetnima, zbog čega će banke morati vratiti potrošačima preplaćene razlike u iznosima anuiteta

Osim sudskih sporova, u Srbiji su u tijeku pokušaji da se donesu dodatne mjere za olakšanje položaja dužnika koji su podigli kredite s valutnom klauzulom u švicarskom franku. Još 2011. Srbija je zaštitila svoje građane od samovolje banaka, jer je Zakonom o zaštiti korisnika financijskih usluga određeno da banke moraju odrediti formule za izračun promjena kamatnih stopa u svim kreditima, i to tako da se fiksna marža odredi na temelju razlike prve ugovorene kamate i vrijednosti promjenjivog parametra u vrijeme kada je kredit ugovoren. Zahvaljujući tome zakonu, danas je prosječna kamata u Srbiji u kreditima s valutnom klauzulom u švicarskom franku 3,5 posto (što znači da se kreće u rasponu od dva do četiri posto).