ZLATKO ŽEVRNJA

'Dugopoljski mikser' je novi HDZ-ov gospodarski strateg

25.07.2012 u 11:48

Bionic
Reading

Tomislav Karamarko, predsjednik glavne opozicijske stranke HDZ-a, odlučio je najvažniji resor vlade u sjeni – onaj gospodarski, povjeriti načelniku Dugopolja Zlatku Ževrnji, a ne bivšem ministru za investicije Domagoju Miloševiću kako se očekivalo

Tjednik Globus piše da se Karamarko neočekivano, umjesto afirmiranih makroekonomista, ili Domagoja Miloševića, odlučio za relativno nepoznatog, no uspješnog načelnika Dugopolja. Zlatko Ževrnja član je HDZ-a od 1989. i od 1997. načelnik Dugopolja, u kojima je uspio napraviti dobar posao; ta je općina 2005. proglašena najuspješnijom poduzetničkim zonom.

'Nema brzih i lakih rješenja, ali radit ćemo marljivo kako bismo izvukli zemlju iz krize. Vlada, bila nacionalna ili lokalna, mora biti servis poduzetnicima. Mi u poduzetničkim zonama Dugopolja imamo 250 poduzetnika. Moja općina služi im samo kao servis za ostvarivanje njihovih zamisli', ovako je u Globusu Ževrnja opisao svoj angažman za razvoj stranke i domovine.

Tvorac lokalnog čuda poznat je i po kontroverznim, za mnoge uvredljivom spomen-obilježju u splitskom zaleđu 'svim poginulima na svim stranama' – partizanima, ustašama, domobranima i braniteljima, zbog čega su ga antifašisti usporedili sa španjolskim diktatorom Francom poznatom po ideji miksanja kostiju zločinaca i žrtava.

U Odboru za gospodarstvo trebao bi se naći i Igor Kruhek, bivši član Uprave Allianz grupe koji je danas vlasnik tvrtke Biotron za proizvodnju biodizela. Novo ime u gospodarskom timu je i Josip Galić, poznati HDZ-ovac iz Požege, suvlasnik nekoliko kompanija poput građevinske tvrtke Presoflex gradnja, tvrtke za obnovljive izvore energije Galon, vinarije Galić gradnja, kompanije za proizvodnju peći Plamen. Poduzetnika iz Požege koji je 2007. svoj Presoflex prodao Mercatoru, sindikati su lani kazneno prijavili, jer nije dozvoljavao osnivanje sindikalnih podružnica u tvrtki Presoflex gradnja. No DORH je promptno odbacio prijavu.

Kao četvrti član spominje se Marinko Zadro, vlasnik tvrtke Viro iz Virovitice, kojeg su mediji prozvali hrvatskim kraljem šećera. Prema Forbesovoj ljestvici Zadro je deveti najbogatiji Hrvat, a spominje ga se godinama kao jednog od najvećih financijera HDZ-a.


Uz četiri nova lica naći će se u gospodarskom timu i troje bivših ministara Martina Dalić, Ivan Šuker i Đuro Popijač. No nije siguran Domagoj Milošević, bivši potpredsjednik vlade za investicije i Karamarkov protukandidat na unutar stranačkim izborima.

Iako je Milošević bio najavljivan kao mogući šef HDZ-ovog ministarstva gospodarstva i javno predstavljen kao član tima s kojim će novi predsjednik HDZ-a rušiti Milanovića, Globus piše da je upitno hoće li uopće biti u Odboru za gospodarstvo. Karamarkovi ljudi ne vide Miloševića kao čovjeka koji bi im pomogao u sektoru gospodarstva. No prema izvorima istog tjednika, nedavno se spominjao kao kandidat za čelnika zagrebačkog HDZ-a, koji bi trebao srušiti Milana Bandića.