ZBOG ZABRANE SINDIKATA

Kaznene prijave protiv vlasnika hotela Holiday i Presoflex gradnje

13.10.2011 u 17:12

Bionic
Reading

Novi sindikat podnio je kaznene prijave i zatražio inspekcijski nadzor protiv čelnika tvrtki Presoflex gradnja i Sunčana staza Zagreb koji ne dozvoljavaju sindikalno djelovanje u svojim poduzećima, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare toga sindikata

Po riječima predsjednika Novog sindikata Maria Ivekovića, Državno odvjetništvo u Požegi promptno je odbacilo kaznenu prijavu protiv vlasnika Presoflex gradnje Josipa Galića, iako je protuzakonito dao otkaz radniku starijem od 60 godina jer se učlanio u sindikat, zbog čega Novi sindikat traži razgovor s državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

Galić, osim toga, svakog mjeseca svojim radnicima oduzima dio plaće, pravdajući se krizom, ne plaća im prekovremeni rad i sl. Radi se o istaknutom članu HDZ-a koji čak najavljuje svoju kandidaturu za požeškoga gradonačelnika, pa je jasno da zbog takvog ponašanja Državnog odvjetništva radnici ostaju nemoćni i nezaštićeni u srazu s lokalnim 'šerifom', kaže Iveković.

Otkaz radniku starijem od 60 godina bez suglasnosti sindikata dao je i poslodavac iz Sunčane staze Zagreb u čijem sklopu posluje Hotel Holiday. Glavni motiv sindikalnog organiziranja u tom hotelu bila je najava izdvajanja (outsourcinga) sektora domaćinstva, jer se dvadesetak radnika bojalo da se pritom neće poštivati njihova prava.

Bojazan radnika pokazala se opravdanom jer je generalni menadžer Hotela Holiday Duško Stić dao otkaz sindikalnom povjereniku koji ga je upozorio kako nije poštivao zakonsku obvezu da sve ugovore o radu prenese na novog poslodavca, koji je preuzeo 'outsourcane' radnike, rekao je Iveković.

Novi sindikat podnio je kaznenu prijavu protiv vlasnika i odgovorne osobe u Sunčanoj stazi zbog zabrane sindikalnog djelovanja te također zatražio nadzor Državnog inspektorata, dodao je Iveković.