APEL VLADI

[FOTO/VIDEO] Dug veledrogerijama nabujao na 5,7 milijardi kuna, neke bolnice već sad imaju ograničenu isporuku: 'Ovo je neodrživo'

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 16.02.2021 12:33
  • Objavljeno 16.02.2021 u 10:55
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

'Dug je skoro 5,7 milijardi kuna, uključujemo bolnice i ljekarne, što je neodrživo za veledrogerije, stoga upućujemo apel Vladi da poduzme hitne korake kako bi se osigurala redovita isporuka lijekova i medicinskih proizvoda', upozorila je Diana Percač, predsjednica Koordinacije veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP)

'Suočavajući se s ovako visokom nelikvidnošću, veledrogerije ne mogu izvršiti svoju osnovnu funkciju - osigurati redovitu isporuku lijekova - čime se ugrožava zdravstvena skrb stanovnika. Već se susrećemo s nemogućnošću isporuke, zasad je to u manjem opsegu, i zato apeliramo na Vladu da poduzme hitne korake kako to ne bi uzelo maha', upozorila je Diana Percač, predsjednica Koordinacije veledrogerija pri HUP-u, javlja N1.

Konferencija za medije predstavnika veledrogerija pri HUP-u

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Kaže da će ostati bez pojedinih lijekova kad se iscrpe zalihe u skladištima veledrogerija, a neke bolnice već se susreću s ograničenom isporukom, navodi Percač.

Danas, zbog ovakve situacije, predstavnici veledrogerija okupljeni u HUP-u održavaju press konferenciju.

Na konferenciji za medije sudjeluju predstavnici članica HUP-ove Koordinacije veledrogerija koja okuplja četiri kompanije – Phoenix farmaciju, Mediku, Oktal Pharmu te Medical Intertrade.

Upozoravaju kako su došli do ruba održivosti jer je čak petina bolnica u posljednja dva mjeseca prestala s plaćanjem već isporučene robe.

  • +3

Konferencija za medije predstavnika veledrogerija okupljenih u HUP-u

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

'Tema zdravstva je tema od interesa za sve, naročito sada, kada imamo pandemiju koronavirusa. To je jedan od razloga da veledrogerije članice HUP-a, kao odgovorni partner zdravstva, šalju ovaj apel javnosti. Upozoravamo da je dug dosegao onu kritičku točku iz listopada prošle godine. Već tri mjeseca od zadnje sanacije i dodatne uplate iz rebalansa mi se nalazimo na točki pucanja. Ukupna dugovanja bolnica i ljekarni su 5,7 milijardi kuna, toliko je bilo u listopadu', rečeno je na press konferenciji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!