cijepljenje u BiH

Plati pa se cijepi: Hercegovci sami krenuli u nabavu cjepiva, slažu liste onih koji imaju novca za spasonosnu dozu

27.01.2021 u 14:49

Bionic
Reading

Razočarani činjenicom da cijepljenje protiv koronavirusa u Bosni i Hercegovini još uvijek nije počelo, niti ima naznaka kada bi u tu zemlju mogle pristići prve količine cjepiva, u Hercegovini su odlučili sami pokrenuti proceduru i cijepljenje omogućiti barem građanima koji su to spremni platiti. No, zbog komplicirane administracije postupak se kreće iznimno sporo

Kako je za tportal potvrdila direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije Andrea Jurić, više veledrogerija pokrenulo je pregovore o uvozu s proizvođačima i distributerima, a zasad je najizglednija nabava AstraZenece i ruskog Sputnika V. Trenutno se čeka odobrenje Agencije za lijekove na državnoj razini ili, što je izglednije, dozvola za interventni uvoz od strane Ministarstva zdravstva Federacije BiH.

Po planu, zainteresirani građani plaćali bi samo cjepivo, koje bi im se potom besplatno apliciralo u ovom zavodu ili u domovima zdravlja. Računa se na odaziv onih koji se žele cijepiti iz zdravstvenih ili poslovnih razloga i to platiti prije nego što započne proces besplatne imunizacije.

Politički marketing, bez ijedne doze

Bosna i Hercegovina jedna je od europskih država u koju dosad nije pristigla nijedna doza cjepiva. Preko zajedničkog sustava COVAX Federacija je naručila oko 800 tisuća doza, a Republika Srpska 400 tisuća, uz davnu 'predbilježbu' za rusko cjepivo, što se zasad više tumači kao politički marketing. U prvoj turi Federaciji je trebalo biti isporučeno oko 6 tisuća doza dovoljnih za cijepljenje tri tisuće ljudi.

  • +6
Koronavirus u BiH; U prvoj turi Federaciji je trebalo biti isporučeno oko 6 tisuća doza dovoljnih za cijepljenje tri tisuće ljudi Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

'No kad bi se i to dogodilo, količina je dovoljna za cijepljenje tek dva posto zdravstvenih radnika. Ne nadamo se većim količinama u skoroj budućnosti, pa smo prisiljeni sami napraviti korak naprijed i barem osigurati alternativu', kaže Jurić za tportal.

Danas šalju zahtjev ministarstvu 

Zapadnohercegovačka županija prva je u ovoj državi pokrenula konkretne korake prema nabavi cjepiva, a otvorili su i telefonske linije kako bi zainteresirani građani mogli ostaviti svoje podatke i unaprijed se naručiti. U prethodna dva dana samo u ovoj županiji prijavilo se više stotina građana.

'O mogućnosti interventnog uvoza, čime bi se procedura znatno skratila, odlučuje Ministarstvo zdravstva na razini Federacije. Zahtjev će tijekom današnjeg dana uputiti naše županijsko ministarstvo', dodaje Jurić. Postoje, kaže, veledrogerije koje su već danas u stanju uvesti određene količine cjepiva, ali zbog komplicirane i spore administracije to je onemogućeno. Kad bi suglasnosti stigle u dogledno vrijeme, cijepljenje bi u Hercegovini moglo započeti već početkom veljače.

'Angažirano je više dobavljača: jedni traže dozvolu za interventni uvoz, drugi čekaju registraciju cjepiva. Apsurdno je da sve razine vlasti čekaju da netko drugi napravi prvi korak, dok istovremeno zaostajemo za Europom i svijetom. To će nam se obiti o glavu', smatra direktorica Zavoda za javno zdravstvo.

Veledrogerije - poslovna tajna

Imena veledrogerija koje su angažirane na uvozu cjepiva Jurić nije željela otkrivati jer se, kazala je, radi o njihovoj poslovnoj tajni, te ne žele sebi priskrbiti 'negativan publicitet'. U bosanskohercegovačkim medijima spominjala se 'jedna veledrogerija iz Posušja' koja će navodno uvesti ruski Sputnik V. Tportal je kontaktirao jedinu veledrogeriju u tom gradu, no ondje su kratko odgovorili da s cjepivima nemaju nikakve veze.

U Ministarstvu zdravstva Federacije BiH nisu odgovorili na pitanja tportala na ovu temu.