NASTAVAK MODERNIZACIJE

Dubrovačka luka dobiva dodatnih 8 milijuna eura

  • Autor: Matko Saltarić
  • Zadnja izmjena 28.07.2010 18:14
  • Objavljeno 28.07.2010 u 16:05
Konstruktor u Gružu

Konstruktor u Gružu

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Admir Buljubasic

U Dubrovniku je danas potpisan novi ugovor između Lučke uprave Dubrovnik i Europske banke za obnovu i razvoj u vrijednosti osam milijuna eura. Dosad se kreditnim sredstvima od 26,5 milijuna eura EBRD-a odradila rekonstrukcija i izgradnja operative obale u gruškom zaljevu. Novih osam milijuna eura kredita iskoristit će se za drugu fazu projekta, odnosno uređenje područja Batahovina. Dio luke na području Batahovine bit će organiziran kao pristanište za trajekte i ostale linijske brodove

Ugovor o kreditu i Ugovor o jamstvu za rekonstrukciju operativne obale Batahovina u vrijednosti osam milijuna eura potpisali su Sue Barrett u ime EBRD-a, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Vlaho Đurković, te u ime vlade RH ministar financija Ivan Šuker. Rok otplate kredita odobren je na 13 godina, uz tri godine počeka na otplatu glavnice te, kako je Šuker ocijenio, 'uz izuzetno povoljnu' kamatnu stopu od 2,13 posto.

'Nadam se da neće opet biti naslova 'Šuker se ponovo zadužuje'', rekao je u šali ministar financija okupljenim novinarima pa dodao kako je siguran da Dubrovčani neće negodovati zbog ovog kredita.

Matko Saltarić

Matko Saltarić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matko Saltarić

Potpisivanje ugovora

Ravnatelj Lučke uprave Vlaho Đurković istaknuo je kako će se ovim sredstvima na području Batahovina izgraditi dodatnih 200 metara operativne obale, što će povećati kapacitet luke i ujedno je zaokružiti u jednu cjelinu. 'Sve će omogućiti treću fazu razvoja luke, u kojoj se planira gradnja putničkog terminala sa sadržajima poput kockarnice, šoping-centra i ostalih sadržaja', istaknuo je Đurković te dodao kako bi se do jeseni odnosno do rujna trebali znati izvođači radova druge faze projekta. Radovi na području Batahovine trebali bi trajati oko 10 mjeseci, tako da bi već iduće ljeto ovaj dio luke primao sav linijski brodski promet.

Prvi ugovor s EBRD-om potpisan je 2005. za rekonstrukciju operative obale luke u Gružu kada je odobren kredit od 26,5 milijuna eura. Sue Barrett u ime EBRD-a istaknula je kako su vrlo zadovoljni potpisivanjem novog dodatka ugovoru, koji će omogućiti nastavljanje projekta razvoja dubrovačke luke.

'Ovi zajmovi nisu samo promocija kruzing turizma, već vode prema ulaganju privatnog sektora koji će podupirati daljnji razvoj lučkog sektora', istaknula je Barrett te dodala kako je ovo drugi ovogodišnji zajam EBRD-a lučkom sektoru u Hrvatskoj, nakon potpisivanja zajma vrijednog 12 milijuna eura šibenskoj luci.

Na potpisivanju dubrovačkog ugovora istaknuto je kako se trenutno u hrvatskim lukama od državnog značaja trenutno događaju iznimni investicijski zahvati koji zajedno vrijede 520 milijuna eura.

Ovom prilikom Barrett i Šuker su najavili kako će s EBRD-om doći do potpisivanja još jednog ugovora, i to s Hrvatskim cestama. Riječ je o zajmu od 60 milijuna eura, koji će poslužiti za nastavak izgradnje autoceste prema Pločama odnosno Dubrovniku. 'Taj projekt značit će prometnu povezanost luke Ploče s koridorom 5C, odnosno povezanost sa BiH, pa preko Mađarske sa zapadnom Europom', istaknula je Barrett

Potpisivanje ugovora nije moglo proći bez politiziranja, pa je Šuker ustvrdio kako mu je žao što na njemu nije prisutan gradonačelnik Andro Vlahušić koji očito nije prepoznao značaj ovog projekta za Dubrovnik. Inače, potpisivanju ugovora prisustvovali su župan Nikola Dobroslavić, saborski zastupnici Dubravka Šuica i Frano Matušić te državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Mario Babić i saborski zastupnik Branko Bačić, a u ime Vlahušića došao je njegov zamjenik Niko Šalja

Šuker je na kraju zaključio kako bi volio bih potpisati i treći ugovor s EBRD-om. Tim sredstvima omogućio bi se nastavak radova na modernizaciji luke Dubrovnik kada bi se trebao izgraditi novi putnički terminal, autobusni kolodvor, trgovački centar, zabavni te ostali planirani sadržaji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi