STEČAJ TRIKONA

Državi novac, radnicama ništa

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 12.10.2010 17:02
  • Objavljeno 12.10.2010 u 16:11
PAMUČNA INDUSTROJA TEKSTILNA INDUSTRIJA

PAMUČNA INDUSTROJA TEKSTILNA INDUSTRIJA

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/Vecernji l

Stečaj varaždinskog Trikona S dobar je primjer toga kako država protivno svojoj volji dobiva novac, dok radnice, koje su zbog neisplata plaća pokrenule stečajni postupak, na kraju ne dobivaju ništa

Tvrdi to Siniša Miličić, predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata, koji je uime zaposlenica propale varaždinske tvrtke podnio prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.

'Pokretanje stečaja predložili smo jer nisu isplaćene tri plaće radnicama čija je prava poslodavac teško kršio, i to usprkos svim inspekcijama, pa smo očekivali potpuno drukčiji ishod od onog koji se dogodio', veli Miličić.

Trgovački sud u Varaždinu donio je rješenje o zaključenju stečajnog postupka u kojem se navodi da je stečajni upravitelj tijekom stečaja unovčio svu imovinu stečajnog dužnika.

'Imovina se sastojala samo od pletačkih strojeva te vlasničkog udjela u društvu Trikon d.o.o. S tih osnova prihodovano je ukupno 54.000 kuna. Od tog iznosa za materijalne troškove stečaja otišlo je 24.188 tisuće kuna, a Republika Hrvatska dobila je nešto više od 29 tisuća kuna, dok radnice, predlagateljice stečaja, nisu dobile ništa', tvrdi zgroženi Miličić dodajući da se stečajni upravitelj odrekao svoje naknade.

Budući da su u trenutku zatvaranja stečaja na žiroračunu bile 632 kune, novca nije bilo ni za namirenje glavnine potraživanja koja su iznosila ukupno 484 tisuća kuna.

'Uglavnom se tu radi o potraživanjima države za doprinose i poreze, ali njezina tijela nisu u ovom slučaju nisu ni prstom mrdnula, osim što su i ona prijavila potraživanja kada smo mi predali prijedlog, iako je država prije znala što sve poslodavac ne uplaćuje. Usprkos tome, država je ipak u stečaju dobila 29 tisuća kuna, a radnice ni kunu', zaključuje ogorčeni Miličić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi