Ministarstvo državne imovine

Država dala u zakup 14 odmarališta i nekadašnji restoran, sve za oko pet milijuna kuna

11.12.2018 u 12:01

Bionic
Reading

Ministarstvo državne imovine prihvatilo je ponude za zakup svih 15 bivših odmarališta i nekadašnjeg restorana Expres iz natječaja raspisanog 8. studenoga, a ukupni iznos prihvaćenih zakupnina iznosi 4,86 milijuna kuna, što je znatno više od procijenjene početne godišnje neto zakupnine

Javni poziv za podnošenje ponuda za zakup bivših odmarališta i nekadašnjeg restorana Ekspres Ministarstvo državne imovine objavilo je 8. studenoga, a rok za prikupljanje ponuda bio je 10. prosinca.

Ukupno je pristigla 361 pravovaljana ponuda. Od ukupno 15 objekata koji su bili predmetom javnog natječaja, u zakup će svih 15, izvijestili su u utorak iz to ministarstva.

Ukupna procijenjena početna godišnja neto zakupnina svih objekata iznosila je 1,04 milijuna kuna, dok ukupni iznos prihvaćenih zakupnina doseže 4,86 milijuna kuna.

Najviše interesa bilo je za odmaralište Valter Perić od 368 četvornih metara u Gradcu, za kojeg su stigle 64 ponude, kaže se u priopćenju.

Početna godišnja cijena zakupa iznosila je 7.360 kuna, a najbolja pristigla ponuda je 7.370 kuna, koja je ujedno i najniža od svih pristiglih ponuda predmetnog natječaja.

Najviša početna godišnja zakupnina u iznosu od 186.280 kuna bila je za bivše odmaralište Partizan od 9.314 četvornih metra u Biogradu na Moru, za kojeg je pristiglo ukupno 25 ponuda. Najbolja valjana ponuda, a ujedno i najviša zakupnina je nešto viša od milijun kuna.

Ministar državne imovine Goran Marić u ponedjeljak je za Novu TV kazao da država u ta odmarališta u iduće tri godine očekuje investiciju od 300 do 400 milijuna kuna te sigurno tisuću radnih mjesta.

Ministar državne imovine Goran Marić očitovao se o okolnostima imenovanja Svetimira Marića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

"Tu će biti sigurno investicija od 300 - 400 milijuna kuna u iduće tri godine, tu je sigurno tisuću radnih mjesta, tu su novi kapaciteti, tu su novi prihodi za državni proračun, za jedinice lokalne samouprave", izjavio je ministar Marić gostujući u Dnevniku Nove TV.

Upitan koja su jamstva da će investitor u tom prostoru, koji uzima u najam na praktički 30 godina, u tri godine tamo napraviti hotel s četiri zvjezdice, odgovorio je kako su jamstvo uvjeti natječaja ili sadržaj ugovora koji će proizići iz natječaja.

Ne pridržava li se investitor ugovora u tri godine, plaća četiri milijuna kuna kazne i ugovor se raskida.

"To znači da ako u roku od godinu dana ne ishodi građevinsku dozvolu, onda će platiti milijun kuna kazne, a ako ga u roku od tri godine ne privede svrhi, tri milijuna kuna kazne, odnosno ukupno četiri milijuna i raskid ugovora", istaknuo je Marić.