oštra objava na facebooku

Ministar Goran Marić o neplatišama državnih stanova među kojima je Rohatinski: To su uglednici bez ugleda

28.07.2018 u 21:58

Bionic
Reading

Nakon što je Ministarstvo državne imovine krenulo raščišćavati dugogodišnji nemar i nered oko nekretnina u vlasništvu države, objelodanili su da trećina od 1231 osoba ne plaća simboličnu ratu za nekadašnje društvene stanove. Među njima je najzvučnije ime nekadašnjeg guvernera HNB-a Željka Rohatinskog. Na cijelu priču osvrnuo se resorni ministar Goran Marić na Facebooku u postu naslovljenom: Uglednici bez ugleda

U Hrvatskoj još 1231 osoba otplaćuje nekadašnje društvene stanove. Uvjeti su bili i više nego povoljni: otplata na 30-ak godina uz kamate od jedan posto. A ako i ne plaćate rate, nitko vas ne blokira, ne ovršuje i ne tjera iz stana

Među dužnicima je i bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski sa suprugom. Za oko 8500 eura otkupili su stan od 63 četvorna metra u Novom Zagrebu. Iako im je rata dvjestotinjak kuna - pet godina nisu plaćali.

Rohatinski je u telefonskom razgovoru za HRT rekao da je cijeli taj slučaj za njega marginalan i nije vrijedan spomena. Kasnije je za RTL rekao kako je naknadno podmirio nastali dug.

U subotu se na to osvrnuo ministar državne imovine Goran Marić na Facebooku. Iako nije spomenuo Rohatinskog, između redaka se može pretpostaviti na koga je mislio u postu naslovljenom: Uglednici bez ugleda.

'Neizvršavanje financijskih obveza otkupa stanova kupljenih po povlaštenim cijenama, često nižim i nekoliko puta od tržišnih, na povlašteni rok, uz povlaštene kamate, predstavlja tipični drski rudiment komunističkog mentalnog nasljeđa', smatra Marić.

  • +5
Ministar Goran Marić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Između brojnih tragova tog nasljeđa, ovaj primjer moralne društvene iščašenosti, među kojima su i bivši višegodišnji institucionalni dužnosnici, pokazuje zašto je Hrvatska tu gdje je. Među njima ima i onih koji su prošli zavidan slavljenički put, popraćen i specijalno kreiranim nagradama i naslovima. Nerijetko i bizarnim do osjećaja nelagode. A eto, svojim odnosom, prema preuzetoj obvezi, koja je za svakog prosječno odgovorna čovjeka sasvim normalna, pokazali da su uglednici bez ugleda', piše ministar.