ODLUKA VLADE

Država će avansno plaćati svoje obaveze!

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 12.04.2012 17:05
  • Objavljeno 12.04.2012 u 14:57
Zoran Milanović, Radimir Čačić

Zoran Milanović, Radimir Čačić

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Kako bi stala na kraj rekordnoj nelikvidnosti, Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku kojom omogućava da ministarstva i tvrtke u većinskom državnom vlasništvu plaćaju predujmom u ugovorima koje sklapaju kao naručitelji. Iako će takvo avansno plaćanje biti trošak za Vladu, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić uvjeren je da će polučiti pozitivne efekte

Kako je u obrazloženju odluke pojasnio Čačić, ona je na tragu opredjeljenja ove vlade koje je izneseno u izbornom programu.

'Vlada koja ne izvršava svoje obveze direktno šteti funkcioniranju gospodarstva i to se, nažalost, dešavalo u velikoj mjeri. Vlada je uvelike uzrokovala i generirala nelikvidnost u gospodarskom sustavu. Ovdje se ide u drugom smjeru. Ne samo da preuzimamo svoje obveze i izvršavat ćemo ih u rokovima, nego ćemo u svim poslovnim aranžmanima u koje ulazimo plaćati avansno. Dat ćemo prostor da tvrtke koje ulaze u posao s državom imaju i mogućnosti da svoje postojeće obveze prema kooperantima izvršavaju promptno. To je presedan, to smo zadnji put učinili 2000. godine i to dobra poruka', pojasnio je Čačić


Kazao je da će to naravno biti trošak za Vladu, državu i trgovačka društva u državnom vlasništvu, dodavši da je 'taj trošak ipak nemjerljivo manji u odnosu na pozitivne efekte'.

Kako stoji u odluci Vlade, predujam i u slučaju ministarstava kao naručitelja, ali i u slučaju trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu kao naručitelja, iznosit će 10 posto ugovorene cijene, bez poreza na dodanu vrijednost. U situaciji kada je naručitelj jedno od ministarstava do isplate predujma doći će samo kada je procijenjena vrijednost javnih radova odnosno usluga koje su predmet nabave jednaka ili veća od dva milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi