alternativni oblici štednje

Držanje novca u banci ili gotovini sve je neisplativije – što onda napraviti s ušteđevinom?

23.05.2023 u 09:19

Bionic
Reading

Držanje novca u banci još uvijek je najčešći način štednje u Hrvatskoj, iako se radi o vrlo neisplativoj aktivnosti koja zapravo osiromašuje građane koji štede na taj način.

Naime, zbog kombinacije visoke inflacije i mizerno niskih kamatnih stopa na štednju, novac u bankama iz dana u dan gubi svoju vrijednost. 1000 eura stavljenih na bankovni račun prije pet godina danas vrijedi znatno manje jer je za njih moguće kupiti manje proizvoda, a za pet godina vrijedit će još manje.

Osim toga, nedavni događaji na bankovnom tržištu koji su rezultirali propašću nekih američkih banaka dodatno su narušili povjerenje štediša koji su masovno počeli povlačiti svoj novac s računa, što je posebno izraženo u Europi gdje su deseci milijardi eura povučeni sa štednje. Istovremeno, držanje tog novca u gotovini još je manje isplativo jer na taj način ne postoji ni ona niska kamata koju nude banke.

Kako bi štedjeli na isplativ način, građani se sve češće okreću alternativnim oblicima štednje koji nude visok prinos te, istovremeno, zaštitu od inflacije i krize, a među njima se ističe investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika.

Štednja u zlatu s prosječnim godišnjim prinosom iznad 8.5%

Glavni razlog zbog kojeg je štednja u fizičkom zlatu sve popularnija treba tražiti u visokom prinosu kojeg zlato nosi. Naime, u posljednjih dvadeset godina, cijena zlata u eurima u prosjeku je rasla više od 8.5% godišnje, što je znatno više od prosječne stope inflacije u istom periodu, ali i od povrata na mnoge druge oblike štednje i ulaganja.

Osim što se pokazalo vrlo isplativim, investicijsko zlato u fizičkom obliku u potpunosti je oslobođeno svih poreza, uključujući PDV i porez na kapitalnu dobit, što znači da sva ostvarena zarada ostaje štediši, bez obveza prema državi. Uz to, zlatne poluge i zlatnici likvidna su imovina koju je jednostavno zamijeniti za gotovinu po aktualnom tečaju kroz otkup zlata, a takva je imovina i prenosiva te pruža visoku razinu neovisnosti od banaka i države.

Budući da investicijsko zlato dolazi u obliku poluga i zlatnika raznih veličina, na tržištu je moguće pronaći ponešto za svačiji džep. Razlike između kupovne i otkupne cijene najpopularnijih poluga i zlatnika u pravilu se kreću između 1% i 4%, ovisno o njihovoj veličini.

Zlato se smatra zaštitom od inflacije i recesije

Cijena zlata u prošlosti je pokazala dugoročni trend rasta, što je mnogim investitorima donijelo pozamašne prinose, ali taj rast nije uvijek ujednačen. Naime, cijena zlata u pravilu najviše raste u periodima nestabilnosti – inflacije, ratova, pandemija, kriza i ostalih nepovoljnih pojava. Za vrijeme Velike recesije, od 2007. do 2011. godine, cijena zlata narasla je za više od 150% u kratkom periodu.

Investitori i štediše zlato smatraju sigurnim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima, a povijest se ponavlja i zadnjih godina. 2022. godina bila je rekordna godina što se tiče kupnje zlatnih poluga i zlatnika na globalnoj razini, a podaci Centra Zlata pokazuju kako isti trend bilježi i Hrvatska gdje se rastući broj štediša okreće od neisplative bankovne štednje k investicijskom zlatu.

Kako i gdje kupiti investicijsko zlato u Hrvatskoj?

Kupnja zlatnih poluga i zlatnika vrlo je jednostavan i brz proces kojeg je moguće obaviti kod ovlaštenog trgovca kao što je Centar Zlata - vodeći hrvatski distributer investicijskih plemenitih metala. Centar Zlata ovlašteni je distributer poznatih europskih kovnica poput austrijske državne kovnice Münze Österreich poznate po kovanju dukata Franjo Josip.

Kupnja investicijskog zlata može se obaviti u nekoj od poslovnica Centra Zlata ili preko web trgovine, uz 100% osiguranu i brzu dostavu na kućnu adresu koja u većini slučajeva stiže na adresu u roku dva radna dana.

U slučaju kupnje u poslovnici, proizvodi su u pravilu dostupni odmah, bez čekanja, a moguća je i pohrana zlata u sigurnim sefovima Centra Zlata koja je potpuno besplatna prvih godinu dana. Centar Zlata nudi i garanciju najbolje cijene na hrvatskom tržištu, kao i garantiran otkup zlata.

U asortimanu Centra Zlata moguće je pronaći ponešto za svakoga, budući da je moguće kupiti proizvode od zlata u rasponu mase od samo jednog grama, do onih najvećih od jednog kilograma, što osigurava dostupnost ulaganja u zlato svima, bez obzira na platežnu moć.

Ako i vi želite spasiti svoj novac od inflacije kupnjom zlatnih poluga i zlatnika, tradicionalne zaštite od inflacije i krize, kontaktirajte djelatnike Centra Zlata za besplatne konzultacije pozivom na broj 01 3000 783 ili slanjem e-maila na info@centarzlata.com, a najbolju ponudu zlata za štednju u Hrvatskoj pogledajte klikom na link: www.centarzlata.com.