BUKOVICA

Društvo Interenergo otvorilo novu sunčanu elektranu

04.10.2023 u 22:31

Bionic
Reading

Otvaranjem nove sunčane elektrane u općini Jasenice, društvo Interenergo u Hrvatskoj nastavlja priču o zelenoj tranziciji, izvijestili su iz tvrtke. Izgradnju nove elektrane na svečanom otvorenju pozdravio je i načelnik Općine Jasenice Stipe Vulić

'U uskoj suradnji s Općinom Jasenice i našim partnerima, danas smo otvorili našu prvu sunčanu elektranu u Hrvatskoj i time učinili još jedan važan korak prema održivijoj energetskoj budućnosti regije. S Općinom Jasenice izvrsno surađujemo već godinama, a naša uspješna suradnja najprije je stvorila vjetroelektranu, a danas i sunčanu elektranu. Raduje nas što su općine spremne sudjelovati u razvoju održivih energetskih projekata', rekao je prilikom otvorenja elektrane Blaž Šterk, direktor Interenerga.

Interenergo je s mnogim proizvođačima te uz podršku i angažman Općine Jasenice, usprkos zahtjevnom terenu i vremenskim okolnostima, koje nisu bile idealne, projekt realizirao za 12 mjeseci.

Načelnik Jasenica Stipe Vulić podržava novi projekt i veseli se novim suradnjama:

'Danas kada otvaramo ovu sunčanu elektranu, šaljemo snažnu poruku da smo predani promijenama prema čišćoj budućnosti, jer energija sunca je neiscrpna, čista i ekološki prihvatljiva. Ova sunčana elektrana nije samo tehnično postrojenje koje generira električnu energiju, ona je simbol našeg truda, posvećenosti prema zaštiti našeg okoliša i budućih generacija, te izraz naše vizije za bolju budućnost Pohvalio bih i odnos tvrtke Interenergo prema lokalnoj zajednici koja je u ovom razdoblju pokazala jak partnerski odnos'.

U trenutku pokretanja, elektrana Bukovica svrstala se među pet najvećih aktivnih zemljanih sunčanih elektrana u Hrvatskoj i sa 6,25 MWp snage, značajno pridonosi energetskoj tranziciji Hrvatske i ostvarivanju postavljenih energetskih i klimatskih ciljeva. Osim energetskih i gospodarskih koristi za državu i lokalnu zajednicu, taj projekt zaleđu Zadra daje nov značaj. Sunčana elektrana i vjetropark, koji je pušten u rad 2020. godine, nalaze se u degradiranom području uz cestu Zaton Obrovački – Maslenica u općini Jasenice.

'Dugoročno i strateško planiranje omogućilo nam je da pomoću elektrana ponovno iskoristimo degradirano područje i damo mu novi značaj te istodobno iskorištavamo sinergiju dvaju ključnih obnovljivih izvora na jednom mjestu. Razvojem promišljenih projekata tako jačamo razvoj regije i pomoću raznovrsnih dostupnih tehnoloških rješenja potičemo energetsku tranziciju', napomenuo je Šterk.

Vjetropark i sunčana elektrana zajedničke snage 16,25 MWp opskrbljuju zelenom energijom više od dvanaest tisuća kućanstava. Tom dopunom, međutim, nisu završeni planovi Interenerga na ovom području. U sljedećem razdoblju planiraju postavljanje još jedne sunčane elektrane, upravo u zadarskoj općini, s dvostrukim kapacitetom od Bukovice. Također razvijaju još dva projekta sunčanih elektrana u istočnoj Hrvatskoj.

Otvaranjem sunčane elektrane Bukovica, investitor, društvo Interenergo, dopunio je svoj portfelj projekata na obnovljive izvore u regiji, koji čini čak 35 aktivnih projekata. Njihove elektrane u distribucijsku mrežu donose novu zelenu energiju i pridonose značajnijem smanjenju emisija CO2. Uz navedene projekte u Hrvatskoj, Interenergo trenutno razvija više od 200 MWp projekata obnovljivih izvora energije u regiji.