UŠTEDE I FLEKSIBILNOST

Domaći poslovnjaci sve više otkrivaju cloud

Bionic
Reading

Hrvatsko tržište polako ali sigurno otkriva pogodnosti koje donosi cloud - uštede, fleksibilnost i inovativnost u poslovanju

Do 2020. svjetsko tržište oblaka porast će na više od 195 milijardi dolara, prema istraživanju analitičke kuće IDC. Također, više od 80 posto Enterprise IT organizacija koje su sudjelovale u istraživanju planira prihvatiti hibridnu arhitekturu cloud, odnosno koristiti neki od servisa u oblaku u kombinaciji s vlastitom infrastrukturom.

Što se tiče stanja u pogledu oblaka na domaćem tržištu teško je precizno reći, ali generalna je ocjena kako još nije u većoj mjeri zaživio. Ipak, Combisovo istraživanje iz prvog dijela 2016. pokazalo je kako gotovo polovica ispitanika planira koristiti tehnologije oblaka za realizaciju svojih poslovnih ciljeva u ovoj godini. Stoga možemo reći kako svijest o nužnosti korištenja clouda raste. I možda raste polako, ali raste sigurno.

Kompanije bi od oblaka trebale očekivati tri stvari - uštedu, evoluciju u načinu na koji IT podržava poslovanje tvrtke i inovacije u kreiranju poslovnih rješenja koje tvrtkama osiguravaju prednost na tržištu. Razni cloud servisi, modeli i načini korištenja imaju različiti utjecaj na ova tri područja, no svim je servisima zajednička konzumacija gotovo svega što nam je u IT-u potrebno po dobro poznatom modelu as a service koji podrazumijeva formulu - koristi koliko ti treba i kad ti treba, a plati samo ono što koristiš.

Cloud više nego išta dosad mijenja IT na koji smo navikli. Nisu potrebne inicijalne investicije, uspostava novog servisa može biti (i jest) neusporedivo brža nego kod tradicionalnog načina. Infrastruktura je visoko dostupna te raspoređena na više geografskih lokacija. Umjesto da kupujete opremu da biste zadovoljili planirani maksimum performansi, odnosno zahtjeva za resursima, koristite potrebnu količinu virtualnih servera ili resursa platforme oblaka na određeno vrijeme. Ako treba više dodate još, ako treba manje, koristite manje, ako ne trebate - ugasite. I taj scale-up i scale-downmože biti automatski prema broju korisnika koji koriste vaša rješenja ili drugim parametrima kvalitete usluge. I plaćate samo ono što ste koristili. Može li to donijeti uštedu? Naravno da može, ali ta fleksibilnost predstavlja možda i veću korist od same uštede.

Najvažnije je naglasiti da cloud nikako nije sve ili ništa.
Iz tog razloga, najbolja je opcija hibridni oblak. Kombiniranje vlastite infrastrukture i servisa s onima u cloudu na način da on  postane neka vrsta proširenja vašeg podatkovnog centra. I onda servis po servis, kako vam se koji pokaže isplativ za poslovanje. Naravno, imajući na umu svoju dugoročnu strategiju oblaka.

Na Combisovoj konferenciji, koja će se 13. i 14. listopada održati u Umagu i kojoj je tportal medijski pokrovitelj, o poslovanju u oblaku moći ćete čuti u predavanju 'Uz COMBIS je poslovanje u oblaku - bez naoblake' i 'Tokić transformacija IT-a = transformacija poslovanja'.