TKO JE TU LUD?

Domaćeg mlijeka sve manje, a farmere potiču da ga bude - još manje!

15.09.2016 u 06:30

Bionic
Reading

Proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj iz godine u godinu pada. Samo ove godine mljekari imaju četiri tisuće krava manje nego lani, a godišnja proizvodnja sa 680 milijuna litara pala je na ispod 500 milijuna. Tisuće je farma pred gašenjem. Ali država umjesto da spašava što se da spasiti, ona će od 1. listopada početi dijeliti novac za - smanjenje proizvodnje mlijeka!

Prisiljena je na to europskom Uredbom o redukciji proizvodnje mlijeka koja je na snagu stupila 11. rujna. Europa doslovna pliva u mlijeku nakon što je Rusija uvela embargo na uvoz mliječnog asortimana, a Bruxelles ukinuo proizvodne kvote u proljeće prošle godine. Uslijed toga došlo je do urušavanja cijena i donedavno rentabilne farme našle su se pred zatvaranjem.

Zato je Europska komisija od 500 milijuna eura pomoći stočarstvu oko 150 milijuna izdvojila za smanjenje proizvodnje mlijeka.

'Samo lud čovjek to ne bi prihvatio!'

Naše Ministarstvo poljoprivrede prihvatilo je tu mjeru i farmeri sada imaju rok do 21. rujna da se prijave. Nitko ne zna koliko će se naših mljekara javiti, mjera je dobrovoljna, ali iz razgovora s njima može se zaključiti da će ih biti dosta.

Jedan od njih će sigurno biti Branko Kolak iz Đakova koji ima farmu s 260 krava s godišnjom proizvodnjom od 5.000 litara mlijeka. Lani je imao oko 400 krava.

'S obzirom na to da nama nedostaje mlijeka, normalno bi bilo da Hrvatska ne koristi tu uredbu. Ali mljekari više ne mogu izdržati s trenutnom otkupnom cijenom mlijeka. U zadnjih gotovo tri godine gotovo je svaka farma  smanjila proizvodnju. Sad nam se za tu smanjenu proizvodnju, koja je već učinjena, nudi novac, a morate samo ispuniti dva papira. Samo lud čovjek to ne bi prihvatio!' rekao je za tportal Kolak.

Za kilogram neisporučenog mlijeka na tržište farmeri će dobiti 14 eurocenti (oko jedne kune). Novac će dobiti za smanjenje proizvodnje u zadnjem tromjesečju ove godine, s tim da će se te količine usporediti s proizvodnjom u istom razdoblju lani. Kolak očekuje kako će on biti u minusu za 90.000 litara.

Litra u tetrapaku u dućanu košta 2,90 kuna. To je nemoguće!

'Računice struke govore kako, ovisno o zaduženju farma, otkupna cijena mlijeka mora biti viša od tri kune. Mi dobivamo od 1,90 do 2,20 kuna po litri. To je neizdrživo, a nikoga nije briga. Ministarstvo je deklarativno za podršku proizvodnje, ali stvarne brojke govore nešto drugo. Kako objasniti da je ove godine proizvodnja mlijeka u poticajima zakinuta za gotovo 30 posto', pita se Kolak te dodaje kako će za tri-četiri godine, ako se ništa na tržištu ne promijeni, poklati krave i ugasiti proizvodnju.

Da je situacija alarmantna, upozorava i predsjednica udruženja prerađivača mlijeka CroMilk Rašeljka Maras

'Ministarstvo bi trebalo poticati proizvodnju, a donositi mjerama koje ne čine dugoročno ništa dobro ni industriji niti farmerima. Najveći je problem uvoz trgovačkih lanaca. Stvara se začarani krug. Trgovci uvoze mlijeko iz Češke, Poljske ili Nizozemske po dampinškoj cijeni. Litra u tetrapaku u dućanu košta 2,90 kuna. To je nemoguće! Imate sireve koji se prodaju po 20 kuna, a u kilogram sira ide gotovo 10 litara mlijeka. Gdje je tu prerada, marketing, distribucija… Naši građani pritisnuti besparicom kupuju te proizvode, a naša industrija i farmeri pate', naglasila je Maras.