3,8 % MANJE NEGO LANI

Dobit ZABA-e pala na 1,2 milijarde kuna

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.10.2012 16:36
  • Objavljeno 29.10.2012 u 16:36
Zaba Zagrebačka banka

Zaba Zagrebačka banka

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Grupa Zagrebačke banke u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 1,2 milijarde kuna, što je za 3,8 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2011. godine, pokazuju danas objavljena nerevidirana financijska izvješća te grupe

Ostvareni rezultat pod utjecajem je još uvijek visokih troškova rezerviranja, povećanih troškova financiranja uzrokovanih fiskalnom krizom u Europi, povećanih kamatnih stopa na depozite kao primarnog izvora financiranja, smanjene potražnje za kreditima te nižih prihoda od naknada, navodi se u izvješću.

Poslovni prihodi grupe dosegnuli su u tome razdoblju 4,019 milijardi kuna, što je 3,5 posto manje nego u istom razdoblju 2011. godine.

Neto prihod od provizija i naknada bio je 803 milijuna kuna što predstavlja smanjenje od 25 milijuna kuna ili 3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a rezultat je manjih naknada od brokerskih i konzultantskih usluga te nešto nižih naknada od domaćeg i inozemnog platnog prometa.

Neto dobit od trgovanja i ostali prihodi ostvareni su u iznosu od 760 milijuna kuna, što je za 86 milijuna kuna ili 12,8 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine uglavnom zbog boljih operativnih rezultata članica Grupe.

Ukupni troškovi poslovanja Grupe, pak, iznosili su 2,017 milijardi kuna, te su bili 0,5 posto manji.

Troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznose 571 milijun kuna, i manji su 10,6 posto u odnosu na lani. Ti troškovi pod utjecajem su još uvijek recesijskog okruženja, visoke nezaposlenosti te smanjene likvidnosti realnog sektora, navodi se u izvješću.

Neto krediti komitentima dosegnuli su 77,54 milijarde kuna, te su smanjeni 2,5 posto odnosno za 1,974 milijarde u odnosu na kraj prethodne godine, kao rezultat recesijskog okruženja, odgođenih investicija, razduživanja građana i smanjenja raspoloživog dohotka.

U isto vrijeme, navode u Banci, ostvaren je porast likvidne imovine uslijed ulaganja u trezorske zapise Ministarstva financija i ostale financijske instrumente raspoložive za prodaju što je značajno utjecalo na strukturu imovine Grupe.

Imovina Grupe u tome je razdoblju porasla 784 milijuna kuna ili 0,7 posto u odnosu na kraj prošle godine, te iznosi 120,475 milijardi kuna.

Grupa je kontinuirano usmjerena na podizanje troškovne i procesne efikasnosti što je uz fokus na očuvanje kvalitete kreditnog portfelja, rezultiralo ostvarenjem solidnog financijskog rezultata, ocjenjuju u Banci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi