NOVA STRATEGIJA

Do 2013. brzi internet za 75 posto građana

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.03.2011 15:42
  • Objavljeno 08.03.2011 u 13:04
Telekom Arena panel

Telekom Arena panel

Izvor: Promo fotografije / Autor: Infoarena

Hrvatska će do ljeta usvojiti izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama i Strategiju razvoja širokopojasnog pristupa internetu do 2015. godine, koji će biti prilagođeni Digitalnoj agendi EU, najavio je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Danijel Mileta na današnjoj konferenciji o elektroničkim komunikacijama 7. SEE Telekom Arena

Mileta je istaknuo kako se Strategija temelji na preporukama Digitalne agende za Europu, strateškog okvira EU za poticanje razvoja i iskorištavanje potencijala telekomunikacijskih tehnologija za razvoj gospodarstva i povećanje kvalitete života građana. 'Strategija predviđa da bi do 2013. fiksni pristup širokopojasnom internetu trebao biti dostupan za 75 posto građana Hrvatske, a uključujući i mobilni pristup, taj bi postotak trebao iznositi 90 posto', naglasio je Mileta i dodao da se za ostvarivanje tog cilja, što znači oko milijun fiksnih priključaka, u telekomunikacijsku infrastrukturu planira uložiti oko 654 milijuna kuna

Na trendove u telekomunikacijama na otvaranju konferencije osvrnula se Nives Sandri, članica Uprave Nokia Siemens Networks. Istaknula je da se komunikacijsko okruženje dramatično mijenja, a jedan od glavnih izazova koji se nalaze pred operaterima je razvoj infrastrukture kako bi se zadovoljili zahtjevi za sve većim prometom, koje nameću nove aplikacije i uređaji.

Još jedan izazov telekomunikacijskog sektora, naglasila je Sandri, jest i način kako u uvjetima oštre konkurencije te niskih cijena zadržati lojalnost korisnika, što je moguće jedino razumijevanjem njihovih stvarnih potreba. 'Mogućnost i sposobnost transformacije načina razmišljanja u smjeru širenja suradnje s različitim područjima društva, kroz npr. e-učenje, e-zdravstvo i e-upravu, također će utjecati na budući razvoj telekomunikacijskog sektora', zaključila je Nives Sandri.

Tih tema dotakli su se i sudionici prvog panela o Digitalnoj agendi za EU, koji su raspravljali može li Digitalna agenda, kao strateški okvir, ponuditi smjernice za razvoj i suradnju u regiji, potaknuti inovacije i investicije u telekomunikacijsku infrastrukturu te poboljšati kvalitetu života građana. Slobodan Marković, pomoćnik ministrice Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo Republike Srbije, pritom je ustvrdio kako problemi koji danas postoje u razvoju telekomunikacijskog sektora u regiji ne leže u samoj strategiji, već u nedostatku političke volje i svijesti o potrebi suradnje među operaterima, regulatorima i ministarstvima u njenom provođenju.

Sudionici su se složili da nema novih usluga ako nema infrastrukture te da su ulaganja u nove mrežne kapacitete nužnost, a Maja Mandić, direktorica odjela za korporativne regulatorne poslove Hrvatskog Telekoma istaknula je da je T-HT spreman na daljnja ulaganja u telekomunikacijsku infrastrukturu.

Moderator panela, direktor Public Affairs, Digital Europe, Damir Filipović naglasio je i da bi se i lokalne zajednice trebale aktivnije uključiti u izgradnju telekomunikacijske infrastrukture, a na raspolaganju su im razni izvori financiranja, npr. javno-privatno partnerstvo i fondovi EU.

Na probleme nedostatne telekomunikacijske infrastrukture osvrnuo se i direktor regulatornih poslova i implementacija Tele 2, Dubravko Horvatić, koji je upozorio na neodrživost sadašnjeg modela poslovanja i predložio model zajedničke izgradnje i korištenja infrastrukture od strane različitih operatera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi