analiza intercapitala

Divlje polugodište na svjetskim i regionalnim burzama. Kada će početi promjena trenda?

Bionic
Reading

Polovica 2022. godine već je završila, a znakovi koje nam je dalo tržište bili su relativno jasni. Globalna makroekonomska situacija puna je neizvjesnosti (u kratkom/srednjem roku), što je i očekivano u vremenima u kojima divlja inflacija. Kamo će krenuti dioničko tržište i, još važnije, kada će početi promjena trenda? Jedno je sigurno - u ovom trenutku to nitko ne zna

S&P500, najpoznatiji svjetski indeks, iskusio je najgoru prvu polovicu godine od 1970. Od početka 2022. godine izgubio je 18,2 posto svoje tržišne kapitalizacije. Nasdaq se našao u još goroj situaciji – vrijednost mu je pala 25,7 posto od početka godine.

Sve u svemu - čak i pasivni ulagač tih indeksa iskusio je smanjenje svog portfelja za 20-30 posto. Naravno, svi investitori imaju isto pitanje – kada će se ekonomija stabilizirati? Jesmo li već gotovi ili je tek počelo?

Regionalni trend

Neizvjesnost je prisutna u cijeloj godini, no pad cijena zaostao je u odnosu na svjetske indekse. Regija trenutačno očekuje visoku inflaciju, koja također kasni u odnosu na svjetska tržišta. Regionalne tvrtke izvijestile su o solidnim rezultatima u prvom kvartalu (budući da se dosad nisu osjetili negativni utjecaji), a očekuje se da će i rezultati u drugom kvartalu biti podnošljivi. Ipak, tržišna kretanja nisu išla u prilog toj činjenici – potvrđujući trenutačnu situaciju visoke neizvjesnosti ugrađenu u cijene na tržištu. Unatoč solidnim rezultatima, većina regionalnih blue chipova prijavila je negativan prinos od početka godina. NLB je u ovom slučaju iznimka - zabilježio je snažno prvo tromjesečje potaknuto akvizicijom podružnice slovenske Sberbanke te zabilježio povrat od -21,3 posto od početka godine.

Svjetska makroekonomska situacija

Započet ćemo s aktualnim faktorima koji utječu na trenutačno tržište. Inflacija je počela naglo rasti uzrokujući promjene u svim područjima. Nakon udara bolesti COVID-19 američka ekonomija bila je potaknuta kvantitativnim olakšanjem. No trenutačno se situacija mora promijeniti zbog već spomenute inflacije. Jedina razlika činjenica je da je Fed već podignuo svoju referentnu stopu iz zone oko nula posto za 1,75 postotnih poena, a očekuje se da će je ECB dignuti za minimalno 25 baznih bodova na sljedećem sastanku. Takav veliki porast nije iznenađujući s obzirom na trenutačne tržišne uvjete. Zaključak je jednostavan. Inflacija je prisutna zbog nekoliko okolnosti uzrokovanih monetarnom politikom. Posljedično, vratila se te, kako bi joj konkurirale, središnje banke već su počele povećavati kamatne stope. Jedino u što smo sigurni to je da će visoke kamatne stope definitivno usporiti ekonomiju.

Što je jasno u tom slučaju?

Razlika između objavljenih rezultata i tržišnih kretanja jasan je i direktan signal tržišnog dostizanja vrhunca neizvjesnosti s inflacijom. Kombinacija solidnih rezultata i nepoželjnih tržišnih kretanja izravna je posljedica uračunavanja tržišne nesigurnosti. Ta je činjenica jedini zaključak do kojeg se u ovom trenutku može doći iz razlike između tržišnih kretanja i rezultata. Sve u svemu, negativan sentiment investitora utjecao je na kretanje dioničkog tržišta. Iako su financijski rezultati bili solidni u prvom tromjesečju (osobito za nekoliko odabranih regionalnih dragulja, poput spomenutog NLB-a), a trebali bi biti podnošljivi i u drugom tromjesečju, ulagači su počeli ugrađivati u cijene jedinu izvjesnu stvar na trenutačnom tržištu – neizvjesnost.