DRŽAVNE TVRTKE NE ŠTEDE

Direktori ne slušaju premijerku Kosor

JADRANKA KOSOR

JADRANKA KOSOR

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matić

Javna poduzeća u većini slučajeva nisu ispoštovala zahtjev premijerke Jadranke Kosor da za deset posto smanje plaće svojih zaposlenih ili da se za isti postotak umanje sredstva koja mjesečno izdvajaju za osobne dohotke svojih radnika, piše Novi list

Od 19 javnih poduzeća, svoje troškove za plaće u 2009. godini, a posebno za prosinac, Novom listu otkrilo je njih devet, a tek jedno poduzeće među njima, ACI, postupilo je po naputku Vlade iz srpnja prošle godine. U ACI-ju je trošak plaća u prosincu prošle godine bio oko četiri milijuna kuna, što je za gotovo 30 posto manje nego što je ta tvrtka potrošila u istom mjesecu 2008. godine kad su ih plaće zaposlenih stajale 5,64 milijuna kuna.

U JANAFU je pak trošak plaća ostao isti i u prosincu prošle godine iznosio je 17 milijuna kuna, kao i godinu dana ranije. Ipak, na godišnjoj razini ta je tvrtka na plaće potrošila pet posto više sredstava nego godinu dana ranije.

Ostala javna poduzeća, prema informacijama Novog lista, HRT, Hrvatske šume, Hrvatska Lutrija, Hrvatske željeznice, tvrde da imaju troškove plaća u prosincu prošle godine manje nego u istom mjesecu 2008. godine. No, to je smanjenje od nekoliko promila ili postotaka, ali nigdje nije veće od četiri posto, odnosno nijedno od tih poduzeća nije ispoštovalo Vladinu odluku, makar su nastojali smanjiti troškove.

Najveće javno poduzeće, Hrvatska elektroprivreda, ne samo da nije ispoštovala Vladin naputak o smanjenju troškova plaća za deset posto, nego je taj trošak povećala. Tako je na godišnjoj razini trošak plaća u HEP-u u prošloj godini bio skoro dvije milijarde kuna što je 156 milijuna kuna ili deset posto više nego u 2008. godini. U prosincu je, pak, HEP na plaće potrošio 167 milijuna kuna što je za oko pet posto više nego godinu dana ranije.

Troškovi plaća rasli su i u društvu Hrvatske autoceste, piše Novi list, pa su na godišnjoj razini veći za oko tridesetak milijuna kuna i narasli su na gotovo 400 milijuna kuna. U prosincu su pak troškovi plaća u HAC-u bili za pet posto veći nego u istom mjesecu 2008. godine. Uz to HAC je povećao i broj zaposlenih za gotovo 150 i ta tvrtka sada zapošljava 2.908 radnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi