USPJEŠNO PRVO TROMJESEČJE

Dionički fondovi zasjenili konkurenciju

04.04.2012 u 14:28

Bionic
Reading

Ulagači u domaće investicijske fondove mogu biti zadovoljni nakon prvog tromjesečja. Većina fondova ostvarila je pozitivne rezultate, a visokim prinosima prednjačili su dionički i mješoviti fondovi. Pritom treba imati u vidu da su te dvije vrste fondova u prošloj godini pretrpjele ozbiljne gubitke

Iako se globalna gospodarstva nalaze na još uvijek nesigurnom terenu, znakovi oporavka dali su tržištima kapitala dovoljno jak impuls optimizma. Europski dionički indeksi rasli su od tri posto pa do preko četrnaest posto, koliko je u prva tri mjeseca ove godine porastao njemački indeks DAX. Snažne poraste imali su i američki indeksi te je Nasdaq100 u prva tri mjeseca porastao preko devetnaest posto. Na krilima porasta cijena sirove nafte uzletio je i ruski RTS indeks, koji je porastao oko petnaest posto. Nisu zaostajali ni azijski indeksi pa je tako Nikkei225 porastao za gotovo devetnaest posto.

NAJUSPJEŠNIJI PLATINUM GLOBAL

Oporavak svjetskih burzi najviše je pogodovao dioničkim fondovima koji su u prvom kvartalu nadoknadili značajan dio gubitaka iz prošle godine. Prema podacima portala hrportfolio.com, najuspješniji među svim fondovima bio je Platinum Global Opportunity s rastom vrijednosti udjela od 13,73 posto. Ovaj fond, prema posljednjim dostupnim podacima, tri četvrtine imovine ima uloženo u dionice na američkom tržištu. Na drugom mjestu po ostvarenom prinosu nalazi se fond KD Victoria, koji je porastao za +13,32 posto te se nakon duljeg vremena vinuo među najuspješnije fondove.

Najveći pad među dioničkim fondovima imao je HPB Dynamic, kojem je vrijednost smanjena za -3,86 posto. Iza njega slijedi fond Fima Equity, čija vrijednost udjela je smanjena za -1,23 posto. Fond HPB Dynamic gotovo šezdeset posto imovine ulaže na tržište Srbije dok je Fima Equity većim dijelom imovine usmjeren na hrvatsko tržište.

MJEŠOVITE PREDVODI KD BALANCED

Odlične rezultate imali su i mješoviti fondovi te su u ovoj grupi samo tri fonda zabilježila negativan rezultat. Najuspješniji mješoviti fond bio je KD Balanced, koji je u prvom kvartalu ove godine ostvario prinos od +8,01 posto dok drugo mjesto zauzima Raiffeisen Balanced, čiji udjel je u prva tri mjeseca ojačao za +7,33 posto.

Oba fonda većinu svoga portfelja imala su usmjerena na hrvatsko tržište. Najveći pad među mješovitim fondovima imao je fond C-Premium, kojem je vrijednost u prvom kvartalu pala za -6,42 posto. Na drugom mjestu nalazi se HPB Global, koji je pretrpio pad od -1,15 posto. Fond C- Premium, prema posljednjim podacima, preko osamdeset posto imovine ima uloženo na hrvatsko tržište dok HPB Global na hrvatskom tržištu ima uloženo oko šezdeset posto imovine, a na drugom mjestu je Srbija s nešto manje od trideset posto.

SVI OBVEZNIČKI FONDOVI U PLUSU

Od obvezničkih fondova, u prvom kvartalu ove godine niti jedan fond nije zabilježio negativan rezultat. Prinosi su se kretali u rasponu od +3,71 posto pa do +0,14 posto. Najuspješniji fond bio je OTP euro obveznički, koji je porastao za +3,71 posto, a iza njega je HI-conservative s porastom od +3,09 posto. Najmanji porast, samo +0,14 posto, zabilježio je fond Erste Bond

Novčani fondovi imali su pozitivne rezultate, a vrh pozitivne ljestvice zauzima ST Cash koji je u prvom kvartalu uvećao vrijednost za +1,18 posto. Iza njega su, po ostvarenom prinosu u prva tri mjeseca ove godine, HPB Euronovčani, kojem je vrijednost uvećana za +0,98 posto, te Agram Euro Cash s porastom od +0,97 posto. Jedini novčani fond koji je u prvom kvartalu imao negativnu promjenu je fond Platinum Cash, kojem je vrijednost udjela pala za -1,09 posto.

179093,177081,177495,166860NOVAC SEV SELI IZ NOVČANIH U DIONIČKE FONDOVE

Imovina fondova, prema zadnjim raspoloživim podacima za prva dva mjeseca ove godine, rasla je samo dioničkim fondovima, a ukupna imovina bilježi pad od -6,35 posto te je krajem veljače iznosila 10,756 milijardi kuna.

Imovina dioničkih fondova u promatranom razdoblju porasla je za +2,45 posto te su krajem veljače dionički fondovi raspolagali sa 2,213 milijardi kuna. Mješoviti fondovi u promatranom su razdoblju zabilježili pad imovine od -1,16 posto te ona sada iznosi 1,345 milijardi kuna.

Najveći pad imali su obveznički fondovi kojima je imovina pala za čak -24,84 posto te su na kraju razdoblja raspolagali sa 543,7 milijuna kuna. Pad su zabilježili i novčani fondovi kojima je imovina smanjena za -8,10 posto te su krajem veljače raspolagali sa 6,653 milijarde kuna.