SA ZLA NA GORE

Dioki natukao 239,2 milijuna kuna gubitka

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.02.2011 12:47
  • Objavljeno 18.02.2011 u 12:42
dioki

dioki

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Dioki Grupa u prošloj je godini ostvarila gubitak u iznosu od 239,2 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu na godinu ranije kada je gubitak iznosio 159 milijuna kuna, podaci su iz nerevidiranog konsolidiranog financijskog izvješća te tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi

Usprkos značajnim pozitivnim pomacima u operativnom rezultatu u odnosu na prethodnu godinu, koji su vidljivi ukoliko se isključe jednokratni efekti u dijeluo ostalih poslovnih prihoda, Dioki Grupa nije uspjela ostvariti pozitivan rezultat na operativnoj razini, navodi se u izvješću.

Pojašnjava se da su značajni pozitivni efekti, koji su dijelom rezultat oporavka tržišta polimera i plastičnih masa kroz porast cjenovnih margina te snižavanja troškova, velikim dijelom anulirani porastom cijena energenata te smanjenim isporukama strateških sirovina

Ukupni su prihodi Grupe lani iznosili 2,04 milijarde kuna i povećani su 25,2 posto. Prihodi od prodaje pritom bilježe rast za 36,9 posto, na 1,95 milijardi kuna, dok su financijski prihodi smanjeni sa 53,4 milijuna kuna na 45,9 milijuna kuna.

Grupa je lani povećala ukupne rashode za 27,3 posto, na 2,28 milijardi kuna. Poslovni su rashodi povećani sa 1,6 milijardi kuna na 2,13 milijardi kuna, a financijski rashodi sa 114,7 milijuna kuna na 143,18 milijuna kuna.

U pojašnjenju poslovnih rezultata se navodi kako su tijekom promatranog razdoblja dovršene dvije investicije - povećanje kapaciteta proizvodnje polietilena niske gustoće i pokretanje obnovljenog pogona za proizvodnju VCM-a na Krku u Dina-Petrokemiji, čiji se pozitivni financijski efekti očekuju u narednim razdobljima.

Grupa nastavlja sa aktivnostima dovršetka planiranog investicijskog projekta sa ciljem njihovog dovršetka tijekom 2012., a koji bi imao za rezultat značajno povećanje prihoda i profitabilnosti.

Dioki Grupu čine Matica (Dioki d.d.) i njena ovisna društva - Dina Petrokemija d.d. Omišalj, Kijac Nekretnine d.d. Zagreb, Adriaoil S.p.A, Milano, Riječki list d.o.o. Zagreb/Novi list d.d. Rijeka, Piros d.o.o. Zagreb i Dioplin d.d.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi