TRAŽE IZMJENU UREDBE

Dio vozača sanitetskog prijevoza u štrajku, iz udruge za prava pacijenata apeliraju da se pronađe rješenje

17.05.2022 u 08:43

Bionic
Reading

Dio vozača sanitetskog prijevoza od ponedjeljka je u štrajku i traže donošenje uredbe kojom bi se izjednačile njihove plaće na razini cijele države, jer se sada razlikuju i po 1500 kuna. Vozači saniteta prosvjedovali su prije pet mjeseci, kada im je obećana izmjena uredbe, no do danas se to nije dogodilo

O ovoj temi u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' razgovarali su povjerenik Sindikata medicinske sestre/tehničari Vladimir Markuš, državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić i predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić.

'Prvi dan štrajka protekao je sukladno očekivanjima. Imali smo 100 posto odaziv vozača i medicinskih sestara, ali po zakonu, 30 posto djelatnika moralo je odraditi posao. Nismo mogli dobiti ljude koji žele raditi, svi su htjeli sudjelovati u tome štrajku. Morali smo to sami odlučiti i dogovoriti se između sebe. Odradili smo dijalizirane pacijente, onkološke, hematološke pacijente, bolesnike koji moraju doći na zahvate koji su neodgodivi te još neke druge koji su isto tako od životne važnosti. Neki poslovi nisu odrađeni jer dio vozača tehnički to nije mogao odraditi', rekao je povjerenik Sindikata medicinske sestre/tehničari Vladimir Markuš.

Dobili su naputke iz Ministarstva zdravstva o poslovima koji bi se trebali odrađivati.

Iz perspektive Ministarstva imali su primjedbu iz jednog doma zdravlja da pacijent u Novalji nije prevezen, ali na sreću nije se radilo o ugrozi, već o redovnoj kontroli, istaknuo je državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić, dodajući da su prijašnjih godina imali postupaka mirenja sa Sindikatom, a ovoga puta mirenje nije bilo pokrenuto.

'U Zavodima za hitnu medicinu štrajk nije dopušten, dopušten je u domovima zdravlja. Postoji popis poslova koji se moraju obavljati, to smo poslali na prijašnjem mirenju', rekao je Dulibić te dodao da je štrajk legitimno pravo i da razumiju nezadovoljstvo te da bi htjeli to urediti. Ustvrdio je da stalno rade na popravljanju situacije iz razdoblja 2012.-2015.

  • +13
Vozači saniteta u štrajku Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

A kako su u cijeloj priči osjećaju pacijenti?

'Pacijenti iskazuju veliku zabrinutost, telefon nam ne prestaje zvoniti, neki su uplašeni, neki i plaču. Znamo da nisu svi sposobni otići do bolnice ili uzeti taksi. Imamo veliki broj nepokretnih ljudi koji nemaju svoje obitelji i koji nemaju alternativu nego sanitetski prijevoz. To je izazvalo strah, neizvjesnost i poslali smo apel da se taj štrajk zaustavi jer je strah opravdan, ali je opravdan i zahtjev vozača saniteta koji ne bi trebali biti diskriminirani na određenim područjima. Međutim kao da uvijek mora sve završiti tako da pacijeniti budu uskraćeni za zdravstvene usluge i tada se krše prava i pacijenata i osiguranika.

Apel je usmjeren svima u smislu prevencije da se ne dogodi neka tragedija, jer u tom slučaju je pitanje tko će za to odgovarati, bit će to izgubljen život. Razgovarali smo i s radnicima iz saniteta i pacijentima da pokušamo doći do nekog rješenja, da se pomogne objema stranama. No pacijent ne smije biti uskraćen za svoje osnovno pravo, a sve ide na kraju preko njihovih leđa. Imam podatke da su pacijenti jučer ostali bez prijevoza te su morali naći alternativne prijevoze, ali što je sa starijim bolesnicima koji žive u malim mjestima, koji nemaju alternative i ne znaju hoće li netko moći po njih', naglasila je Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.