Priključuju se štrajku

U Karlovcu štrajk vozača saniteta najavljen za srijedu: 'Štrajkat ćemo dok se ne izjednače plaće vozača i dok nam se ne vrate oduzeta prava'

16.05.2022 u 10:17

Bionic
Reading

Vozači karlovačkog sanitetskog prijevoza odlučili su da će se u srijedu priključiti kolegama u domovima zdravlja koji su jutros počeli sa štrajkom, jer se članstvo Sindikata medicinskih sestara/tehničara zajedno u Domu zdravlja Karlovac o sudjelovanju u štrajku dogovorilo tek kasno sinoć

Sindikalni povjerenik u karlovačkom Domu zdravlja Tomislav Cerovac izjavio je Hini kako se sindikalno članstvo tek kasno sinoć dogovorilo da će se vozači saniteta i tehničari priključiti štrajku kojim oko 400 vozača saniteta, medicinskih sestara i tehničara u sanitetskom prijevozu traže izjednačavanja plaća svim vozačima u sustavu saniteta. Najavio je da će iz sindikata tijekom dana o sudjelovanju u štrajku obavijestiti poslodavca, odnosno Dom zdravlja.

'Odlučeno je tako jer podržavamo potrebu da se izjednače prava u plaćama. Štrajkat ćemo do donošenja uredbe kojom bi se u državi izjednačile plaće vozača, odnosno dok nam se ne vrate oduzeta prava', rekao je Cerovac. U Karlovačkom Domu zdravlja je 35 vozača, a njih 25 je sindikalno organizirano. Ravnateljica Doma zdravlja Tatjana Šterk Tudić kazala je kako još nije dobila obavijest o namjeri pokretanja štrajka, istaknuvši da se sanitetski prijevoz odvija uobičajeno.

'Ako dođe do štrajka poduzet ćemo sve da pacijenti ne budu uskraćeni za uslugu sanitetskog prijevoza, problem ćemo rješavati od slučaja do slučaja. U pravilu nisu svi u štrajku, a postoji koordinacija sa Zavodom za hitnu medicinu, kao i mogućnost da uskoče vozači drugih domova zdravlja koji nisu u štrajku', navela je Šterk Tudić.

Za štrajk - koji će obuhvatiti osam županija i gradove u kojima je sanitet pod domovima zdravlja (Karlovac, Krapinsko- zagorsku županiju, Slavonski Brod, Knin, Vukovar, Bjelovarsko-bilogorska županiju, Novalju, Šibenik, Drniš, Požegu i Novu Gradišku) rekla je da je legitiman, a da će se o tome je li opravdan utvrđivati kroz pregovore s nadležnima.

Po najavama, štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno donošenja uredbe kojom bi se plaće vozača saniteta izjednačile na razini cijele države koje se danas razlikuju i po 1500 kuna, ovisno o županiji. Organizator štrajka je Sindikat medicinske sestre/tehničari zajedno iz kojeg kažu da su i prije ponedjeljka bili vidljivi problemi na terenu zbog štrajka.