moderna država ili kočničar?

Hrvatska napreduje u digitalnoj transformaciji, ali ju treba ubrzati

02.07.2019 u 16:04

Bionic
Reading

Hrvatska napreduje u digitalnoj transformaciji, ali treba ju ubrzati jer će inače zaostajati, rečeno je u utorak na konferenciji digitaln@.hr u organizaciji Hanza Medie

„Na ljestvici Indeksa digitalnog gospodarstva i društva (DESI) smo na 20. mjestu u EU, dok smo na početku mandata Vlade bili 24., no napredak na DESI ljestvici nije naš krajnji doseg. Hrvatsku vidimo u gornjem dijelu ljestvice, iznad prosjeka EU-a”, kazao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Tijekom konferencije održano je sučeljavanje pod nazivom „Moderna e-država ili kočničar razvoja?” u kojem su sudjelovali ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kao predstavnik javne uprave i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić kao predstavnik realnog sektora.

„Hrvatska je po stupnju digitalizacije na 20. mjestu u Europskoj uniji. Da, više nismo na 24. mjestu, to je super, no to i dalje znači da postoji 20-ak zemalja u Europi koje bolje koriste prilike koje digitalizacija pruža” rekao je Majetić.

Dodao je kako bi trebali govoriti o Internetu stvari i umjetnoj inteligenciji, napomenuvši kako smo još 1997. mogli biti „paperless”, a tek sada razgovaramo o takvom uredu.

  • +6
Konferencija digitaln@.hr Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Horvat je, pak, pričao o platformama koje je Hrvatska razvila, spomenuvši i e-račune koje su od 1.srpnja svi poduzetnici dužni izdavati i zaprimati.

„To je vaša obveza i točka! Ako to nećete raditi, stići će vas kazna”, glasno je napomenuo Horvat, na što je moderator sučeljavana istaknuo kako je kontradiktoran, jer je na dan ranije održanoj svečanoj akademiji u povodu Dana Hrvatske obrtničke komore (HOK) kazao kako poduzetnike ne treba kažnjavati za manje prekršaje.

„Par puta ćemo vas upozoriti, ali ako ste tvrdoglavi i ne poštujete hrvatske zakone, onda ćemo vas kazniti”, rekao je Horvat.

Također, istaknuo je kao primjer Estoniju koja je imala obuku i pripremu digitalizacije državne uprave koja je trajala godinu dana, na što je moderator napomenuo kako se zadnjih 11 godina u toj zemlji može glasovati elektroničkim putem.

„Sve u svijetu je već izmišljeno, ne možemo izmisliti ništa novo da bismo bili bolji. Pitanje je samo jesmo li spremni brže i bolje se mijenjati, jer trenutno ostale zemlje to rade brže i strukturno bolje”, smatra Horvat.

Kazao je kako bi digitalne platforme trebale promijeniti situaciju u Hrvatskoj, napomenuvši kako ministarstvo radi na još većem stupnju digitalizacije, a treća faza je umjetna inteligencija.

„Postojat će PC kase u maloprodaji i svakoj trgovini. Dnevni promet roba i usluga na nacionalnoj razini bit će vidljiv u realnom vremenu i na kraju dana ili mjeseca nećemo morati čekati podatke i analize Državnog zavoda za statistiku da bi mogli donositi odluke”, objasnio je Horvat.

Majetić je pak upozorio kako ne treba kažnjavati samo poduzetnike, nego i tijela koja ne ispune zadano, primjerice odbiju prihvatiti e-račun.

Napomenuo je kako je za potpunu digitalnu transformaciju potrebno izgraditi infrastrukturu, napomenuvši kako za tako nešto svi građani Hrvatske trebaju imati barem širokopojasni internet, što mnogi nemaju.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je kako je dobar primjer na koji država može utjecati na ubrzanje i jačanje digitalizacije u hrvatskom društvu sustav e-građanin te da je digitalizacija ključna i za poljoprivredu.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako gradske vlasti aktivno rade na digitalizaciji te izvijestio da se radi na nadopunjenoj verziji aplikacije Moj Zagreb, putem koje će građani moći prijaviti nepravilnosti.