BORIS VUJČIĆ:

'Devalvacija kune bi dovela do još dublje recesije'

04.08.2010 u 12:33

Bionic
Reading

Zamjenik guvernera HNB-a Boris Vujčić u intervjuu Globusu oštro pobija tvrdnje da bi odustajanje od stabilnog tečaja pomoglo oživljavanju gospodarstva. 'Korist od devalvacije bila bi kratkog daha, a negativne posljedice takve politike bile bi mnogo veće', tvrdi Vujčić

Izjavu guvernera Rohatinskog kako obrana tečaja neće imati smisla ako javna potrošnja nastavi rasti, Vujčić tumači kao otvaranje rasprave o potrebi smanjivanja javne potrošnje i strukturnim reformama potrebnim da bi se povećala konkurentnost i u dugom roku tečajna politika učinila održivom.

Vujčić čvrsto brani stav HNB-a da politika stabilnog tečaja u uvjetima visoke euroiziranosti nema alternativu. Podsjeća da su svi pokušaji da se devalvacijom postigne rast konkurentnosti u hrvatskoj odnosno, nekoć jugoslavenskoj, prošlosti imali negativne posljedice.

'Porast uvoznih cijena prelijevao bi se u višu stopu inflacije, pritisak na rast nominalnih plaća rastao, što bi vrlo brzo poništilo bilo kakav pozitivan efekt deprecijacije', podsjeća Vujčić, ističući da je danas situacija još nepovoljnija za vođenje takve politike.

'Relativni vanjski dug viši je nego što je bio u prošlosti, što znači da bi ga deprecijacija vrlo brzo povećavala i time smanjivala sposobnost servisiranja tog duga. Slično bi se dogodilo s javnim dugom. A devizna klauzula automatski pretvara tečajni rizik u kreditni rizik, odnosno povećava broj bankrota i pri višim stopama deprecijacije lako može dovesti u pitanje stabilnost cijelog financijskog sustava', zaključuje Vujčić.